Ainutlaatuinen vieras: NATOn valtava E-3A tutkavalvontakone Turkuun

E-3A Sentry (AWACS) tutkavalvontakone

Turun lentonäytöksessä nähdään ainutlaatuisen upea ja harvinainen vieras, sillä maanäyttelyyn saapuu Naton massiivinen Nato (AWACS) tutkavalvontakone. E-3A on lentävä komentokeskus, josta johdetaan Nato-maiden ilmaoperaatioita.

Boeing E-3 Sentry on lentävä komentokeskus, joka kehitettiin Boeing 707 -koneen pohjalle 1970-luvulla. Kone korvasi potkurikäyttöisen Lockheed EC-121 Warning Star -valvontakoneen ollen suurempi ja tarjoten pidemmän kantaman, samoin kuin merkittävästi modernimman ja tehokkaamman ilmavalvonta- ja komentojärjestelmän.

E-3A tutkavalvontakoneet ovat Naton silmät taivaalla, sillä koneen suurella tutkalla nähdään satojen kilometrien päähän. Kansainvälisissä kriiseissä E-3A-koneet valvovat tilannetta kansainvälisestä tai ystävällismielisen maan ilmatilasta käsin. Koneissa on myös täydellinen komentokeskusvarustelu, joten sen henkilöstö voi toimia taistelunjohtajina ja näin ohjata ilmaoperaatioita.

Normaalisti E-3A lentää noin 10 km korkeudella, josta se näkee matalalla lentävät kohteet yli 400 km päähän kattaen 312 000 neliökilometrin suuruisen alueen. Yksi E-3A pystyy valvomaan lähes Suomen kokoista aluetta.

Koneen tutkan ja muiden sensorien havaitsemaa kuvaa voidaan jakaa datalinkin avulla niin maa-, meri-, kuin ilmavoimille. E-3A koneita voidaan hyödyntää myös etsintä- ja pelastustehtävissä. E-3A pystyy lentämään yhdellä tankkauksella noin 10 tuntia, mutta konetta voidaan tankata ilmassa, jolloin se voi periaatteessa valvoa ilmatilaa lähes rajattomasti laskeutumatta.

E-3A tankkaa. Kuva: Andrea Hohenforst.

Koneen lentomiehistö on kolmesta kuuteen henkeä, jonka lisäksi tehtävän mukainen 15-25 hengen miehistö hyödyntämässä ja jakamassa valvontatutkan informaatiota. E-3A miehistöt tulevat eri Nato-maista, joten koneen miehistössä on aina useita eri kansallisuuksia.

E-3A ei ole koskaan vieraillut Suomessa lentonäytöksessä. Kone on käynyt vain kerran aikaisemmin Suomessa kun se elokuussa 1997 teki lyhyen vierailun Suomeen, mutta kone ei ollut tuolloin yleisön nähtävissä.

 

Yleistiedot

  • Pituus: 46,61 m
  • Kärkiväli: 44,42 m
  • Korkeus: 12,6 m
  • Siipipinta-ala: 283.4 m²
  • Tyhjäpaino: 73 480 kg
  • kuormapaino: 147,400 kg
  • Suurin lentoonlähtöpaino: 156 000 kg

Turku International Airshow 15.-16.6.2019

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös

Lisätietoja: www.airshowturku.fi

valvoNat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *