Suomalaisille kenties kaikkein rakkain lentokone, Brewster eli tarkemmin sanoen Brewster Model 239, pysyy vastakin Suomessa. Koneen omistaja National Naval Aviation Museum, Yhdysvaltain laivaston ilmailumuseo, on jatkanut Brewster BW-372 -koneen laina-aikaa neljällä vuodella. Näin kone saa olla Suomessa ainakin toukokuuhun 2028 saakka.
BW-372 on maailman ainoa Brewster-tehtaan valmistama F2A-hävittäjä. F2A-1-tyyppinen hävittäjä kikkailtiin Suomelle talvisodan avustuksena, ja Suomelle toimitetut vientiin hyväksytyt koneet nimettyyn riisutussa muodossaan Brewster Model 239:ksi. Vastaavasti Iso-Britannian koneet olivat tyyppiä B-339E ja Alankomaiden B-339C/D. Eroja oli muun muassa varustuksessa, moottorissa, painossa ja suorituskyvyssä.
Yhdysvaltojen laivaston käytössä olleet F2A-hävittäjät saivat huonon maineen, lähinnä Midwayn taistelun yhteydessä. Iso-Britannian ja etenkin Alankomaiden Brewsterit pärjäsivät paremmin, yltäen jälkimmäisten käsissä jotakuinkin 1:1-vaihtosuhteeseen japanilaisia vastaan. Suomessa Brewsterit olivat Ilmavoimien parasta hävittäjäkalustoa aina vuoteen 1943 saakka.
Suomen Ilmavoimamuseossa oleva BW-372 on yli 500 valmistuneesta F2A-koneesta ainoa säilynyt, ja sekin vain melkoisen seikkailun ansiosta. Kone ammuttiin alas juhannuksena 1942, jolloin luutnantti Lauri Ohukainen (myöhemmin Pekuri) joutui tekemään pakkolaskun palavalla, vaurioituneella koneellaan Isoon Kolejärveen, Itä-Karjalassa.
Ohukainen pelastautui uppoavasta koneesta, ui rantaan ja käveli takaisin suomalaisten puolelle. BW-372 upposi järven pohjaan 56 vuodeksi.
Hävittäjä-ässä Heimo Lammen aloitteesta suomalainen Timo Nyman ja venäläinen Vladimir Prytkov avustajineen etsivät 1990-luvulla neljä vuotta koneen uppoamispaikkaa ja paikansivat sen vuonna 1998. Elokuussa 1998 kone nostettiin ylös, ja monien vaiheiden jälkeen se hankittiin Floridan Pensacolassa sijaitsevan NNAM-museon kokoelmiin.
Kone on ollut lainassa Suomessa keväästä 2009 saakka. Kone on konservoitu Suomen Ilmavoimamuseossa näyttelyyn taisteluvaurioineen, säästäen mahdollisimman paljon sen tarinasta kertovia jälkiä.
Lisätietoja BW-372:n tarinasta:
Virtuaalilentäjät: BW-372 – Brewsterin tarina
Lisätietoja: https://ilmavoimamuseo.fi/
Teksti: Jukka O. Kauppinen
Lähde, kuva: Ilmavoimamuseo