Amerikkalaisten ERI eli European Reassurance Initiative on saamassa nelinkertaisen budjetin ensi vuodeksi verrattuna kuluvaan vuoteen, jos Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman 3,4 miljardin dollarin budjettiesitys menee läpi. Samalla näyttää siltä, että vuosikymmeniä jatkunut amerikkalaisjoukkojen vetäminen Euroopasta vähintään pysähtyy. Yhdysvaltojen johto näyttää ottavan vakavasti Venäjän aiheuttaman uhan Euroopan turvallisuudelle.
ERI perustettiin kesäkuussa 2014 Yhdysvaltojen viime vuoden puolustusbudjettiin miljardin suuruisena yksivuotisena tukena, jolla haluttiin vastata Venäjän aggressioon Ukrainassa. Tuki merkitsi amerikkalaisten joukkojen ja kaluston tuloa erityisesti NATOn Itä-Euroopan jäsenmaihin harjoittelemaan ja kouluttamaan sekä infrastruktuurin rakentamista.
Muun muassa maahanlaskujoukkojen rotaatio Puolassa ja Baltian maissa alkoi ja NATOn Baltian ilmatilan vartiointia vahvistettiin F-15-hävittäjillä. Tukikohtien kehittämiseen käytettiin viime vuonna 250 miljoonaa dollaria. Vaikka ERI alkoi yksivuotisena, sitä jatkettiin kuluvalle vuodelle 789 miljoonan dollarin suuruisena, jotta joukkoja ja kalustoa voidaan edelleen pitää Itä-Euroopassa ja jatkaa harjoituksia. Jotta joukkoja ja kalustoa voidaan tarvittaessa kuljettaa nopeasti Itä-Eurooppaan, pitää lentotukikohtia kunnostaa ja kehittää. Tähän ollaan ensi vuodeksi varaamassa 217 miljoonaa dollaria.
Ensi vuodelle suunnitellusta massiivisesta rahoituksesta suurin osa menee Yhdysvaltain maavoimille, mutta ilmavoimillekin on osansa. Vuosi 2017 ei ole ERI:n päätösvuosi, vaan alku monivuotiselle projektille. Yhdysvaltojen johto on tunnustanut, että Venäjän uhka ei ole väistymässä, vaan saattaa jopa kehittyä pahemmaksi. Helmikuun alussa Venäjä oli esillä Kiinan, Iranin, Pohjois-Korean ja ISISin ohella puolustusministeri Ash Carterin esitellessä hallinnonalansa budjettia.
Kun ERI:n kaksi ensimmäistä vuotta keskittyvät liittolaisten vakuuttamiseen amerikkalaisten tuesta, keskittyy ensi vuosi valmiuteen ja pelotteeseen. Lisää joukkoja ja kalustoa tulee Venäjän ulottumattomiin Länsi-Eurooppaan, mistä sitä voidaan tarvittaessa tuoda nopeasti Baltiaan.
Ensi vuosi tulee olemaan hyvä alku, mutta se ei kuitenkaan vielä riitä. Muutaman vuoden investointi ei korvaa vuosikymmeniä jatkunutta amerikkalaisten taistelukyvyn laskua Euroopassa. Kysymys on myös taakan jakamisesta NATOn eurooppalaisten jäsenten kanssa, joista vain jotkut tekevät oman osansa. Euroopassa on samanaikaisesti monta kriisiä: maahanmuuttajien tulva, ISISiin liittyvät kansalaiset, terrorismi ja EU:n vastainen populismi vievät sekä huomiota että rahaa. Ymmärrettävästi Itä-Euroopan ja itäisen Keski-Euroopan NATO-maat kiinnittävät enemmän huomiota Venäjään kuin Länsi- ja Etelä-Euroopan valtiot.
ERI:ssä pidetään huolta, että Euroopan puolustuksen pönkittäminen ei provosoisi Venäjää; että toimet ovat puolustuksellisia ja niillä valmistaudutaan vastaamaan aggressioon, ei aloittamaan sitä. Yhdysvallat ei tuo Eurooppaan aseita, joilla voisi iskeä syvälle Venäjälle. Eurooppaan ei tuoda F-15E-hävittäjiä, joilla on ilmasta maahan -kyky, vaan täällä pidetään ainoastaan F-15C-ilmaherruuskoneita, joita tulee harjoittelemaan myös Suomeen toukokuussa. (PP)