Eurofighter on jättänyt lopullisen tarjouksensa (Best and Final Offer) Suomen HX-hankkeessa. Eurofighter tarjoaa monitoimihävittäjän rinnalla Suomelle myös laajaa eurooppalaista kumppanuutta, työpaikkoja ja suorituskykyä. Tarjouksen Suomen HX-hävittäjähankinnassa jättivät yhdessä Ison-Britannian, Saksan, Italian ja Espanjan hallitukset, ilmavoimat ja teollisuus, jotka muodostavat Eurofighter-yhteenliittymän.
Tarjous sisältää kutsun Suomelle osallistua uuden suorituskykyisen Eurofighter-tutkan kehitystyöhön ja yli 80 teollista hankekokonaisuutta suomalaisille yrityksille, mukaan lukien koneiden kokoonpanolinja, EJ200-moottorin tuotanto- ja huoltoliiketoiminta sekä puolustusyhtiö MBDA:n johtamat tutkimus- ja kehityshankkeet. Eurofighterin mukaan hankkeet luovat Suomeen korkeaa osaamista vaativia, pitkäaikaisia työpaikkoja, jotka vastaavat arviolta 20 miljoonaa työtuntia seuraavien 30 vuoden aikana.
Tiedotustilaisuudessa puhunut Ison-Britannian puolustushankinnoista vastaava ministeri Jeremy Quin vahvisti tarjouksen jättämisen ja vakuutti: ”Eurofighter-kumppanuus tarjoaa parhaan kokonaisuuden Suomelle. Pakettimme on kustannustehokas annetun budjetin puitteissa. Tarjoamme toimitusvarmuuden teollisen yhteistyön kautta ja korkean teknologian työpaikkoja koko lentokoneen käyttöiän ajan. Suomi saa erinomaisen sotilaallisen suorituskyvyn ja kokonaisuutta tukee hallitusten välinen yhteistyö.”
Saksan puolustusministeriön valtiosihteeri Benedikt Zimmer kuvasi videopuhelussaan Eurofighteria ”ilmapuolustuksen selkärankana” ja totesi, että Saksan ilmavoimien kalustoon tehdyt nykyiset investoinnit varmistavat Eurofighterin operatiivisen käytön vuosikymmenien ajan.
BAE Systemsin sotilasilmailuliiketoiminnan johtaja Andrea Thompson kertoi, että Eurofighterin tarjous ylittää Suomen Puolustusvoimien HX-ohjelmassa asettamat suoran ja epäsuoran teollisen yhteistyön tavoitteet.
Thompsonin mukaan tarjoukseen sisältyvät 80 hankekokonaisuutta sisältävät teknologian siirtoa liittyen tehtävätietojen tuottamiseen ja elektroniseen sodankäyntiin sekä kyvyn tuottaa laajasti huolto-, korjaus- ja kunnostuspalveluja.
”Eurofighterin teollisuuskumppanit tarjoavat Suomelle ainutlaatuisen mahdollisuuden liittyä yhteen kestävimmistä ja menestyksekkäimmistä puolustus- ja avaruusteollisuuden yhteenliittymistä. Houkutteleva tarjouksemme tuo vertaansa vailla olevaa itsenäistä osaamista Suomeen.”
Ministeri Quin vahvisti lisäksi, että kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighterin näytöstiimi osallistuu Helsingin ilmailunäytökseen elokuun alussa. Näytöslennolla esiintyy kokenut Eurofighter-pilotti, lentoluutnantti James Sainty.
Eurofighter-hävittäjiä on nykyisellään käytössä yli 500 kappaletta ja ne ovat tuttu näky muun muassa Baltian ja Itämeren ilmavalvonnassa yhteistyössä Espanjan, Italian, Ison-Britannian ja Saksan ilmavoimien kanssa. Käyttöönoton jälkeen konetyypillä on lennetty yli 500 000 lentotuntia.
Eurofighter lupailee itsenäistä operointia
Eurofighter-vaihtoehto lupaa Suomelle kyvykkyyttä käyttää, ylläpitää ja hallita omia koneitaan itsenäisesti. Tähän sisältyy välitön pääsy omiin operaatiotietoihin. Suomi pystyisi myös itse hallitsemaan ylläpitoa ja tukea sekä varmistamaan että hävittäjät ovat aina käytettävissä. Tehtävätietojen avulla Eurofighter tarjoaa Suomelle mahdollisuuden suorittaa haluamansa tehtävät valitsemallaan tavalla niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissa riippumatta muiden kansakuntien ulkopolitiikasta. Koneiden operaatioissa hankittu tieto olisi Suomen omistuksessa ja valvonnassa. Itsenäinen toimintamalli ulottuu myös kaikkiin ylläpito-, tuki- ja operatiivisiin toimintoihin.