Hävittäjämarkkinoilla vahvasti porskuttava Lockheed-Martinin F-35-häivehävittäjä on hintava aseprojekti eikä lentokoneenakaan ihan sieltä halvimmasta päästä. Tosin kallein kone sekään ei silti ole, sillä esimerkiksi F-22 Raptorin kappalehinta oli aikoinaan tätäkin korkeampi, mikä johti koneen tilausten karsimiseen raskaalla kädellä.
Valmistaja on kuitenkin tilanteen tasalla ja kertoo Siivet-lehdelle, että koneiden hinnat ovat lähivuosina tuntuvassa pudotuksessa. Tehdas on toimittanut 300. F-35-koneensa ja tuotanto on päässyt hyvään tahtiin. Tuotantokapasiteetti kasvaa vastaisuudessa 40 prosentilla joka vuosi, ja Fort Worthin valtavalla tehtaalla rakennetaan parhaillaan useita uusia työpisteitä koneiden valmistamista varten.
Siinä missä vuonna 2011 valmistui yhdeksän konetta vuodessa, 2020 tahti on jo 145 konetta vuodessa. Tavoite on nostaa tahti 13-15 koneeseen kuukaudessa.
Nopeutumiseen vaikuttaa myös valmistusprosessien oppiminen ja hioutuminen. Yhden koneen valmistumiseen kuluu enää alle 40 000 työtuntia aiemman 116 000 työtunnin sijaan.
Tuotantotahdin edetessä myös koneen komponentteja on vaihdettu ja päivitetty. Esimerkiksi koneen päätietokoneen prosessori on vaihdettu vastikään uudempaan, jota kehutaan sekä halvemmaksi että nopeammaksi. Uusissa komponenteissa on pystytty sekä parantamaan niiden luotettavuutta että laskemaan hintaa.
Siinä samalla yhtiö viilaa tilauksiaan niin, että esimerkiksi nykyisten Pentagonin kerran vuodessa tekemien sopimusten sijaan koneita tilattaisiin kolmen vuoden mittaisissa köntissä. Tämäkin osaltaan laskee koneen valmistuskustannuksia samalla kun F-35 voittaa yhä uusia kansainvälisiä tilauksia, viimeisimpinä Belgian F-35-valinta ja Japanin sadan lisäkoneen tilaus.
Yhtiön laskelmien mukaan F-35:n kappalehinta painuu Suomen päätöksentekovaiheessa nykyisestä 89 miljoonan dollarin kappalehinnasta 80 miljoonaan dollariin.
Siivet-lehti osallistui marraskuussa Lockheed Martinin järjestämälle vierailulle yhtiön Fort Worthin tehtaalle Teksasiin ja Luken lentotukikohtaan Arizonaan. Matkalla perehdyttiin F-35:n valmistukseen, nykytilanteeseen ja sekä lentävän että huoltohenkilökunnan koulutukseen.
Teksti: Jukka O. Kauppinen
Kuva: Lockheed-Martin