Ilmavoimat: F-35:llä ei ole kiirettä

F-35, Lockheed Martin Aeronautics Photo by Liz Lutz

Venäjän hyökkäys Ukrainan kimppuun ei aiheuta muutoksia Suomen hävittäjähankinnan aikatauluun, kertoo HX-hankeohjelmajohtaja kenraalimajuri (evp) Lauri Puranen. F-35-kalusto korvaa Hornetit suunnitellusti vuosikymmenen lopulla.

”Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen vuoksi ajatukset ovat aivan ymmärrettävästi valtavaa inhimillistä kärsimystä kokevien ukrainalaisten luona. Samasta syystä myös Suomen puolustuskykyyn liittyvät asiat ovat jälleen päivänpolttavia. Hävittäjähankkeen pintapuoliset asiat ovat painuneet taka-alalle ja keskustelua käydään puolustuskyvyn ja -yhteistyön isoista linjoista.

Jonkin verran on kyselty sitä, voiko uuden hävittäjäkaluston hankintaa jouduttaa. Vastaukseni on, että ei oikein voi eikä ole tarvettakaan. Nykyinen Hornet-kalusto ja tuleva F-35-kalusto ovat molemmat puolustuskykymme kulmakiviä. Hornetit ovat oikein hyvin nykyisen turvallisuusympäristön vaatimusten tasalla eikä kolmevitosten käyttöönottoa ole tarvetta kiirehtää. Isot puolustushankinnat eivät myöskään toimi nopeiden muutosten logiikalla, vaan suorituskyvyn rakentaminen vaatii työtä ja aikaa.

Meillä on siis suorituskykyinen hävittäjä, osaavat ohjaajat ja taistelunjohtajat, toimiva tukeutumisjärjestelmä ja niin edelleen. Uuden kaluston osalta näiden kaikkien osa-alueiden saaminen operatiiviseen valmiuteen vie aikaa, ja juuri siksi HX-hankintapäätös tehtiin niinkin hyvissä ajoin kuin se tehtiin.

Olin puolustusministeri Kaikkosen matkassa viime viikolla, kun hän vieraili Lockheed Martinin tehtaalla Texasissa, Eglinin tukikohdassa Floridassa sekä Yhdysvaltojen hallinnon eri kohteissa Washingtonissa.

Vierailu oli kaikin puolin onnistunut. Texasissa vakuutuimme jälleen kerran siitä, että hanke etenee sovitussa aikataulussa ja ensimmäiset koneet luovutetaan koulutuskäyttöön vuonna 2025. On vierailun ja käymiemme keskustelujen perusteella selvää, että Lockheed Martin ymmärtää Suomen vaatimukset ja F-35-hankinnan merkityksen Suomelle. Tästä on hyvä jatkaa käyttöönottoa valmistavilla toimilla.

Suomi on nyt osa F-35-käyttäjäyhteisöä. Vierailun yhteydessä suoritettiin ministerin valvomana juhlallinen Suomen lipun nosto Fort Worthin tehtaan asiakasmaiden lippurivistöön.

Eglinissä meillä oli mahdollisuus tutustua tukikohdan toimintaan ja teknisen henkilöstön koulutusjärjestelyihin. Eglin on Suomen lennostojen mittapuussa valtava tukikohta ja se toimii Yhdysvaltojen ilmavoimien ohjaajien ja teknisen henkilöstön F-35-koulutuskeskuksena sekä testaus ja evaluointikeskuksena Yhdysvaltojen Ilmavoimien ilmasta-ilmaan aseille sekä johtamis-, navigaatio ja paikannusjärjestelmille. Siinä mielessä pääsimme seuraamaan aivan huipputason toimintaa. Suomen lentoteknisen henkilöstön koulutus tulee tapahtumaan Eglinin tukikohdassa, mutta vielä ei ole lopullista päätöstä siitä, missä suomalaiset lentäjät tulevat saamaan ensikoulutuksensa.

Washingtonissa meillä oli tapaamisia sekä Joint Program Officessa (JPO), että Defense Security Cooperation Agencyssa (DSCA).

JPO on Yhdysvaltojen puolustusministeriön alainen organisaatio, joka vastaa F35-hävittäjien hankinnasta ja kehittämisessä. JPO vastaa F-35-hävittäjän hallinnoinnista myös ulkomaisten asiakasvaltioiden kuten Suomen suuntaan. Suomen on tärkeä päästä sujuvasti mukaan JPO:n alaiseen toimintaan eli käytännössä osallistumaan F-35-hävittäjän käyttöön ja kehittämiseen liittyviin työryhmiin. Olen varma, että löydämme oikeat työryhmät ja pääsemme niihin mukaan lähiaikoina.

DSCA:n toimialaa on Yhdysvaltalaisen puolustusmateriaalin viennin sääntely ja luvittaminen. Kuten olemme kertoneet, F-35A:n asekokonaisuus on tarkoitus hankkia vaiheittain suorituskyvyn ja aseiden elinkaaren optimoimiseksi ja DSCA:n rooli on tässä kokonaisuudessa merkittävä. DSCA ei tietenkään ole meille mikään uusi tuttavuus, vaan yhteistyömme on jatkunut jo pidemmän aikaa.

Puolustuksen kehittäminen on erittäin pitkäjänteistä ja kauas katsovaa työtä. Tätä ei ole Suomessa unohdettu eikä sovikaan unohtaa, vaikka ajat eivät aina olekaan näin myrskyisiä kuin juuri nyt.”

Lauri Puranen

 

Lähde ja lisätietoja: https://www.defmin.fi/etusivu/puolustushallinto/strategiset_suorituskykyhankkeet/havittajahanke_hx