Naton miehittämätön tiedusteluilma-alus, Northrop Grumman RQ-4D Phoenix (Global Hawkin alaversio), lensi havaintojen mukaan historian ensimmäisen kerran tiedustelulennolla Suomen ilmatilassa 13.09.2023.
Nato on sijoittanut vuonna 2019 korkealla lentäviä miehittämättömiä tiedustelukoneita Italiaan Sigonellan lentotukikohtaan, josta niiden lentoja Euroopassa operoi Italian ilmavoimat Naton tiedustelun hyväksi. Koneiden ISR-tiedustelukyvyillä (Intelligence, Surveillance ja Reconnaissance) saadaan valvottavan alueen sotilaallisesta toiminnasta lähes reaaliaikaista tilannekuvaa Natolle (Suomelle).
Todennäköisesti Italiasta toimineen ilma-aluksen nopeus Suomen yllä oli noin 580 km/h. Toiminta-aikaa Global Hawkilla on jopa runsaat 34 tuntia, jolloin kulloinkin käytetystä nopeudesta johtuen sen toimintamatka saattaa olla jopa 23 000 km. Lentokorkeus Suomessa oli noin 16 km.
Natoon liittyminen on tuonut Suomen Puolustusvoimien tiedustelu- ja valvontakykyyn aivan uudenlaiset resurssit, mikä mahdollistaa huomattavan lähes reaaliaikaisen tilannetietoisuuden aseellisten joukkojen sijainneista lähialueillamme. Tätä kaikkea nyt selvästi harjoitellaan ja kehitetään USAF:n RC-135W Rivet Joint- ja Ruotsin S 102S Korpen -tiedustelukoneiden kanssa, samoin kuin nyt mukaan tulleen Global Hawkin avulla.
Suomen aiempaan vähäisempään tiedustelukykyyn ovat Naton meille nyt tuomat uudet resurssit puolustuskykymme kehittymisen osalta ratkaisevan tärkeitä. Ilman tiedustelua ei ole tietoa.
Teksti: Hasse Vallas