Raytheon alkaa jatkokehittää israelilaista kamikaze-lennokkia

Kuva: uVision

Kamikaze-lennokkien kehittäjä, israelilainen uVision saa kumppanikseen amerikkalaisen, maailman neljänneksi suurimman aseteollisuusyhtiö Raytheonin jatkokehittämään yhtiön Hero-30-lennokkia. Kannettavasta, putkesta laukaistava tappava lennokki alkaa kilpailla paikasta Yhdysvaltain maavoimien LMAMS-ohjelmassa (Lethal Miniature Aerial Missile Systems).

Raytheon muokkaa kamikaze-lennokin hyökkäyskykyä sekä lisää sen käyttömahdollisuuksia perinteisessä tiedustelussa, valvonnassa ja havainnoinnissa pienten maavoimien ryhmien ja erikoisjoukkojen tarpeisiin. Hero-30:n on havaittu olevan operaatioissa erittäin joustava ja yksinkertainen käyttää.

Lennokki laukaistaan taivaalle paineistetusta kantoputkestaan, jolloin se levittää siipensä ja kiihdyttää sähkömoottorin ja työntöpotkurin avulla jopa 185 km:n tuntinopeuteen. Mutta kolmekiloinen Hero-30 voi lentää myös hitaasti kaarrellen ja välittää kamera- tai lämpökamerakuvaa operaattorilleen kilometrien päähän. Kun maali on paikallistettu, tunnistettu ja varmistettu, operaattori voi syöstä lennokin kamikaze-iskuun puolen kilon taistelukärjen voimalla.

Jo vuosia on ollut ilmeistä, että sotilasdrooniteknologia suuntautuu pieniin lentolaitteisiin. uVision Hero-30 on suunniteltu uuden ajan matalan intensiteetin sodankäyntiin, jossa tuliaseen käyttö on lähes yhtä harvinaista kuin pistimen käyttö. Perinteisesti sotilaat ovat voineet suojautua muurin tai harjanteen taakse tai kaivamaansa poteroon. Heron kaltainen lentävä ase, joka voi hyökätä mistä suunnasta tahansa, tekee tämän kaltaisesta suojautumisesta hyödytöntä. Siltä voi suojautua vain bunkkeriin. Vihollisen kranaatinheitinjoukkueet ja tarkka-ampujat ovat kamikaze-lennokin armoilla.

Vuonna 2004 aloitetun Yhdysvaltain maavoimien LMAMS-ohjelman puitteissa lähetettiin vuonna 2012 Afganistaniin koe-erä Aerovironmentin valmistamia Switchblade-lennokkeja, joita käytettiin kapinallisjohtajia vastaan. Kyseessä oli kuitenkin vain kokeilu, kun taas Hero-30:n tiedetään olevan jo operatiivisessa käytössä, vaikka valmistaja ei ilmoitakaan missä. Arvattavasti kamikaze-lennokin käyttäjiin kuuluu jo ainakin Israelin asevoimat.

Hero-30 on pienin sarjan lennokeista. Suurin on Hero-900, jonka 18 kilon taistelukärjellä voi iskeä yli 240 kilometrin päähän. Israelin drooniteollisuus vie monenlaisia lentolaitteita jo ainakin 49 maahan, mukaan lukien Venäjä ja Kiina. (Pentti Perttula)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *