Seuraavan sukupolven ilmaherruuden suunnittelu on alkanut USA:ssa

Mitä tulee F-22 Raptorin jälkeen? Kuva: U.S. Air National Guard / Robert Cabuco

Mitä tulee F-22 Raptorin jälkeen? Kuva: U.S. Air National Guard / Robert Cabuco

Kun Yhdysvaltojen ilma- ja merivoimat (USAF ja US Navy) alkavat suunnitella seuraavan, kuudennen sukupolven, hävittäjäkonetta, ne kulkevat todennäköisesti eri teitä, toisin kuin F-35-yhteishankkeen kanssa. Kuudennen sukupolven koneilla korvataan USAFin F-22 Raptorit ja Navyn F/A-18 Super Hornetit 2030-luvun lopulla.

Ilma- ja merivoimilla on jatkossa erilaiset tarpeet ja niiden myös odotetaan tuovan eri vahvuustekijöitä yhteisoperaatioihin. Seuraavissa hävittäjissä käytetään samaa teknologiaa ja ehkä muitakin yhtäläisyyksiä löytyy, mutta toista samaa hävittäjäkonetyyppiä ei enää haluta.

USAF ja Navy aloittivat yhteisen vaihtoehtojen analysoinnin seuraavasta ilmaherruushävittäjästä viime vuonna. Navy jatkaa nyt omaa vaihtoehtoanalyysiään, mutta USAF päätti jäädyttää projektin toistaiseksi. Yhteistyö puolustushaarojen välillä jatkuu silti.

USAF perusti kuudennen sukupolven hävittäjän mahdollisuuksien tutkimiseksi Capability Collaboration Teamin (CCT), kykyjen yhteistyöryhmän, johon kuuluu jäseniä oman puolustushaaran lisäksi Navystä, merijalkaväestä, teollisuudesta, yliopistoista, riippumattomista tutkijoista ja valtionhallinnon tutkimuskeskuksista. Ryhmä tiedottaa havainnoistaan ilmavoimien johdolle tänä keväänä.

Seuraavan sukupolven ilmaherruuden tutkimukseen ja kehittämiseen on USAFille budjetoitu ensi vuodeksi 20,6 miljoonaa dollaria ja noin 13 miljoonaa sekä vuodeksi 2018 että 2019. Mainituille kolmelle vuodelle on lisäksi budjetoitu 75 miljoonaa keksintöihin ja kokeiluihin, mitä voidaan käyttää tarvittaessa kuudennen sukupolven hävittäjän kehittämiseen. Ilmavoimat päättää kuluvana vuonna, miten se aikoo edellä mainitut varat käyttää. (PP)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *