Suomalaislentäjät Red Flagissä – kansainväliset harjoitukset alkavat Alaskassa tänään

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä vuoriston yllä Alaskassa. Kuva: Ilmavoimat.
F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä vuoriston yllä Alaskassa. Kuva: Ilmavoimat.

Kuusi Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja noin 70 sotilasta osallistuu ensi maanantaina alkavaan Red Flag -ilmaoperaatioharjoitukseen. Harjoituslennoille osallistutaan 19.10. saakka. Koneet siirtolennettiin ilmatankkausten tukemana Suomesta Yhdysvaltain ilmavoimien Eielsonin tukikohtaan Alaskaan syyskuun lopulla.

Suomalaiskoneet osallistuivat jo ennen Red Flag -pääharjoitusta kahdenvälisesti Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa järjestettyyn Distant Frontier 1 -harjoitukseen Eielsonin tukikohdasta käsin. Suomi on mukana myös Distant Frontier 2 -harjoituksessa, joka järjestetään heti Red Flag -harjoituksen jälkeen. Harjoitusosasto palaa Suomeen marraskuun alussa.

– Pitkä mannertenvälinen siirtolento Kuopiosta Alaskaan oli tässä mittakaavassa ilmavoimille myös uusi kokemus. Oli mielenkiintoista ja haastavaa suunnitella toimintamalleja erilaisten poikkeustilanteiden varalta pitkässä operaatiossa, jossa oli paljon muuttujia ja riskejäkin. Siirtolento sujui hienosti, ja oli samalla merkittävä logistinen oppimisprosessi koko ilmavoimille, Alaskan lento-osaston johtaja everstiluutnantti Tomi Böhm kuvaa.

Everstiluutnantti Tomi Böhm. Kuva: Ilmavoimat.

Everstiluutnantti Tomi Böhm. Kuva: Ilmavoimat.

Suomi on mukana Red Flagissa ensimmäistä kertaa. Alaskan laajoilla arktisilla operaatioalueilla voidaan harjoitella ilmakomponentin toimintaa realistisessa ympäristössä. Harjoitus sisältää laajoja yhteisoperaatioita, ilmasta maahan ja ilmasta ilmaan -toimintaa, elektronista sodankäyntiä sekä ilmatankkauksia. Red Flag -harjoitukset lukeutuvat maailman vaativimpiin ilmaoperaatioharjoituksiin.

– Red Flag-Alaskan operatiivinen ympäristö on hyvin poikkeuksellinen. Samalla toiminta-alueella on käytössä erittäin monipuolisia maali- ja uhkajärjestelmiä, kuten ilmatorjuntayksiköitä, häirintää ja rakennettuja maalialueita, joissa on esimerkiksi lentokenttä ja erilaisia ajoneuvoja. Näitä kohteita vastaan voidaan toimia myös kovilla ilmasta-maahan -aseilla. Vastaavaa ilmaoperaatioiden harjoitusympäristöä ei ole mahdollista toteuttaa Suomessa, Böhm kuvaa.

Osallistuminen Red Flagiin kehittää Suomen puolustuskykyä. Harjoitus sisältyy puolustusvoimien vuoden 2018 harjoitussuunnitelmaan, joka perustuu tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (TP-UTVA) joulukuussa 2017 tekemään linjaukseen Suomen osallistumisesta kansainväliseen koulutus- ja harjoitusyhteistyöhön.

Red Flag -harjoituksia on järjestetty Alaskan osavaltiossa sijaitsevissa Eielsonin ja Elmendorf-Richardsonin lentotukikohdissa vuodesta 2006 lähtien. Nevadan osavaltiossa sijaitsevasta Nellisin lentotukikohdasta käsin Red Flag -harjoituksia on toteutettu vuodesta 1975 alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *