Suomen Lassi Nurila kuudenneksi radio-ohjattavien taitolennokkien MM-kilpailuissa

Lassi Nurila kuudenneksi radio-ohjattavien taitolennokkien MM-kilpailuissa

”Olen sijoitukseeni tyytyväinen. Aina, jos sijoitus parantuu edellisestä, täytyy olla tyytyväinen. Sain tehtyä tasooni nähden todella hyvät lennot, varsinkin finaalissa.” kertoo Nurila kilpailun jälkeen.

Radio-ohjattavien taitolennokkien MM-kilpailut järjestettiin Argentiinassa 3. – 11.11. Kyseessä oli lajin 30. MM-kilpailut. Kilpailuissa oli 63 kilpailijaa 26 maasta. Buenos Airesista kisapaikalle oli matkaa noin 400 kilometriä.

Lajin MM-kisat järjestetään kahden vuoden välein, eli seuraavan kerran F3A-lajin maailmanmestaruuksista kilpaillaan vuonna 2019.

Finaalissa lennätettiin kaksi tunnettua F-17 ohjelmaa, joista parempi laskettiin lopputuloksiin. Sen lisäksi lennätettiin kaksi tuntematonta ohjelmaa, jotka arvottiin finaalia edeltävänä iltana. Molemmat tuntemattomat ohjelmat laskettiin lopputuloksiin. Nurilan avustajana kilpailussa toimi Risto Hölttä.

Nousujohteinen ura vaatii ammattimaista harjoittelua

Nurilan ura on alusta alkaen ollut varsin nousujohteinen. Kaksi vuotta sitten MM-kilpailuissa hän sijoittui kahdeksanneksi. Nousua tuli siis kahden sijoituksen verran, mikä on maailman huipulla varsin kova suoritus. Lisäksi Nurila voitti jo tänä vuonna aikaisemmin maailmancupin kokonaiskilpailun.

Nurila arvioi, että hänellä menee aikaa lennokkiurheiluun vuodessa keskimäärin noin kolme tuntia päivässä. Tänä vuonna kilpailumatkoihin menee yhteensä 90 päivää. Talvisin Nurila lennättää yleensä vain kerran tai kahdesti viikossa. Koska ulkona on pimeää, niin lennättäminen on mahdollista vain viikonloppuisin. Taso siis laskee väistämättä hieman talven aikana, mutta tuntuma lennättämiseen kuitenkin säilyy, mikä on tärkeää. Kun päivät pitenevät ja lumet sulaa, yleensä huhtikuussa, aloittaa Nurila päivittäisen harjoittelun, mikä tarkoittaa päivässä noin kahta tuntia, josta lennokki on ilmassa noin 45 minuuttia.

Kotikentällään Nurila harjoittelee yleensä yksin. Viimevuodet hän on kesäisin jonkun verran kiertänyt kilpailemassa ja harjoittelemassa yhdessä ulkomaalaisten urheilijoiden kanssa keski-Euroopan kentillä, mikä on ollut todella tärkeää kehittymisen kannalta.

Näihin MM-kilpailuihin valmistuessaan Nurila kävi harjoittelemassa Oulussa Esa Eirolan kanssa. Eirola on kokenut F3A-luokan tuomari. MM-kilpailuissa merkittävässä roolissa on niin sanotut tuntemattomat ohjelmat, joissa avustajan rooli on todella tärkeä. Nurila kävikin avustajansa Risto Höltän kanssa harjoittelemassa lennätystä ja nuottien lukua.

Ulkopuolista rahoitusta ei juurikaan ole, joten rahoituksesta huippu-urheilija vastaa itse. Harjoittelulta ja kilpailemiselta jäävällä ajalla Nurila tekee puusepäntöitä. Nurilan työnantaja on todella joustava, mikä mahdollistaa kilpailemisen lajin huipulla.

Haastavat olosuhteet toivat MM-kilpailuihin oman lisänsä

Koko kilpailun ajan vallitsi kova tuuli, mikä vaikeutti suorituksia. Kilpailu meinattiinkin keskeyttää ennen finaalia, mutta loppujen lopuksi kaikki kierrokset saatiin kuitenkin lennätettyä. Myös matalat pilvet häiritsivät kilpailua viimeisenä alkukierrospäivänä. Turkkilaisen pilotin lennokki katosi pilveen ja hän menetti koneensa hallinnan. Lopulta kone löytyi kilometrien päästä tuhoutuneena. Tapauksen jälkeen kilpailu keskeytettiin hetkellisesti.

 

Tulokset

1. Onda Tetsuo JPN 3000

2. Paysant-Le Roux Christophe FRA 2863,41

3. Shulman Jason USA 2807,78

6. Nurila Lassi FIN 2758,24

 

Lassi Nurila

Suomalainen lennokkiurheilija

Syntynyt 16.10.1987

Asuu Kälviällä

Edustaa Kokkolanseudun RC-lentäjiä

Ensimmäinen lennokkikilpailu v. 2002

Ensimmäinen kansainvälinen kilpailu v. 2003

Maailmancupin kokonaiskilpailun voitot 2014, 2015, 2016, 2017

 

Lähde: Suomen ilmailuliitto

Kuva: FAI World Championship for Aerobatic Model Aircraft

Lisätietoja: http://www.f3argentina.com.ar/index.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *