Tanskan ensimmäiset F-35-hävittäjät saapuivat

Yksi Tanskan kuninkaallisten ilmavoimien neljästä ensimmäisestä F-35A-hävittäjästä lähti Lockheed Martinin Fort Worthin tehtaalta Texasista kohti Skrydstrupin lentotukikohtaa Tanskassa. Valokuva: Lockheed Martin

Tanskan ilmavoimien neljä F-35A Lightning II -hävittäjää on saapunut Lockheed Martinin Fort Worthin tehtaalta Texasista Tanskaan maan kuninkaallisten ilmavoimien Skrydstrupin lennoston lentotukikohtaan.  Hävittäjien saapuminen nostaa maan ilmavoimat uuteen viidennen sukupolven aikakauteen.

Koneet otti juhlallisesti vastaan Tanskan prinssi, prikaatinkenraali Joachim.

”Maamme uutena puolustusteollisuuden asiamiehenä minulla on etuoikeus olla vastuussa Tanskan ensimmäisten uusien F-35 Lightning II -hävittäjien siirrosta”, sanoo Tanskan prinssi.

”F-35 on valtava teknologinen edistysaskel. F-35-hävittäjät näyttävät Tanskalle ja maan puolustusvoimille esimerkkiä siirtymässä kohti viidennen sukupolven kalustoa. On ilo todeta, että tässä ainutlaatuisessa sotilaskoneessa on myös tanskalaisia komponentteja, ja hävittäjä on todiste Yhdysvaltain ja Tanskan läheisistä suhteista.”

Tanska on nyt kymmenes maa, joka operoi F-35 Lightning II -hävittäjää omalla maaperällään. Tanska on tilannut yhteensä 27 F-35A-hävittäjää, joiden lento- ja huoltotoiminnasta vastaa Tanskan Kuninkaalliset Ilmavoimat. Tähän mennessä Tanskalle on toimitettu 10 hävittäjää, joista kuusi on koulutuskäytössä Yhdysvaltain Arizonan osavaltiossa sijaitsevassa Luken lentotukikohdassa.

Skrydstrup mukaan lukien F-35-hävittäjiä operoidaan tällä hetkellä 31 lentotukikohdassa ympäri maailman, ja ne suojaavat liittolaisten ilmatilaa eri puolilla maailmaa. Kuten edeltäjänsä F-16-hävittäjä, F-35 vahvistaa Tanskassa liittolaisten yhteistä puolustusta turvaamalla alueellista vakautta, parantamalla yhteistä pelotetta ja varmistamalla liittolaisvaltioiden ilmatilan suvereniteetin. Viidennen sukupolven F-35-hävittäjän kannalta ratkaisevan tärkeä yhteentoimivuus yhdistää 17 eri liittolaista ja kumppanimaata, mikä parantaa Naton pelotekykyä merkittävästi 2000-luvun turvallisuusympäristössä.

Teksti: Hasse Vallas

Kuva: Lockheed Martin