Suomesta nähtynä Kiinassa ja Kaukoidässä käyty sota oli kovin kaukaista, mutta jälkikäteen katsottuna jopa eksoottista. Suomalaistaivailta tuttujen Hurricanejen, Lysanderien, Brewsterien ja muiden koneiden lisäksi ilmasotaa käytiin monituisilla Japanin ja Yhdysvaltain enemmän ja vähemmän klassisilla konetyypeillä, jotka ovat tuttuja lähinnä kuvista tai lentopeleistä. Ruotsalaisen pelitalon Flying Tigers: Shadows Over China kuvaa kaukaisten taivaiden ilmasotaa helposti lähestyttävässä toimintapelissä, joka kallistuu enemmän kevyeen räiskintään kuin simulaatiomaiseen toimintaan. Kiinnostava, omaperäinen toteutus ja kattava konevalikoima kuitenkin tekevät siitä houkuttelevan välipalan, jonka parissa voi kiertää pitkin poikin Kaukoidän ja Kiinan sotataivaiden historiallisia taisteluja.
Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 4/2016.
Tilaa toki lehti!
Flying Tigers lainaa nimensä yhdysvaltalaiselta vapaaehtoislaivueelta, joka taisteli Kiinassa japanilaisia vastaan vuosien 1941–1942 aikana. Laivue perustettiin alkujaan vähän salamyhkäisesti, sillä USA ei ollut vielä mukana sodassa. Toimintansa aikana Flying Tigers taisteli menestyksellisesti japanilaisia vastaan, joskin osaston menestystä liioiteltiin rutkasti propagandamielessä.
Flying Tigers kulkee historiallisissa maisemissa, todellisten tapahtumien ja ilmataistelujen keskellä, mutta rakentaa niistä omanlaisensa toiminnallisen tarinan. Pelaaja ei ole tietty lentäjä tai yksittäinen sankari, vaan astuu tilanteen mukaan roolista toiseen, miten nyt draamaa haluaankaan kuljettaa. Rooli saattaa vaihtua jopa saman tehtävän aikana, kun ensin lennetään Lysanderilla viholliskentälle, sitten ruilutellaan häätäjiä taka-ampujana, vieraillaan saattohävittäjän lentäjänä ja lopuksi palataan Lysanderin ohjaajaksi rynnäköimään japanilaistukikohdan kiitotielle parkkeerattuja koneita vastaan. Siirtymät on toteutettu mallikkaasti, eivätkä ne riko pelaamisen tahtia taikka sulavuutta.
Pelaaminen itsessään on lentomalliensa suhteen ehtaa toimintaa, eikä mitään syvällistä lentämiselämystä kannata odottaa. Samalla peli kuitenkin toimii sulavasti niin hiirellä, näppäimistöllä kuin padilla lennettäessä. Näkymiä löytyy joka lähtöön, ohjaamokuvakulma mukaan lukien, mikä tarjonnee simulaattorimaisimman kokemuksen lentotikkua käyttäville.
Flying Tigers on erinomainen, pienellä rahalla irtoava ladattava lentopeli, jolle voi antaa lisäpapukaijamerkin pohjoismaisuudestaan. Ruotsalaistiimi muuten tuntee hyvin myös suomalaista sotilasilmailuhistoriaa, jota saattaa joskus vilahtaa pikkulisukkeena pelissäkin.
Kirjoitushetkellä Flying Tigers on yhä niin sanottu Early Access -julkaisu, eli sitä kehitetään ja päivitetään yhä aktiivisesti.
Toim. huom. nyttemmin peli on jo julkaistu ihan virallisestikin. Siihen on julkaistu myös mukavasti uutta sisältöä ja lentokoneita.
Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 4/2016.
Siivet-lehden ilmestyminen on täysin riippuvainen yhdestä ainoasta asiasta: tilaajista. Sinusta, teistä. Lehteä ei ilmestyisi eikä tätäkään juttua luettaisi verkossa, ellei lehdellä olisi meille niin tärkeitä lukijoita – tilaajia ja irtonumeroiden ostajia.
Jos et ole jo tilaaja, niin ole hyvä ja harkitse asiaa. Lehden tilaaminen onnistuu täältä: https://siivet.fi/tilaa/
Flying Tigers: Shadows Over China
Julkaisija: ACE MADDOX
Saatavissa: PC Windows 7 tai uudempi
Hinta: 15,99 euroa, saatavilla Steam-latauspalvelun kautta
Lisätietoja: http://acemaddox.com/flying-tigers/