Ilmailuhistoriallinen näyttelytoiminta Vantaalla täyttää 50 vuotta. Kesäkuun 12. vuonna 1972 avattiin Helsinki-Vantaan lentoaseman väestönsuojaan vievässä yhdyskäytävässä niin kutsuttu käytävänäyttely, joka myöhemmin sai nimekseen Ilmailuhistoriallinen näyttely. Näyttelyn perustanut Ilmailumuseoyhdistys ry. nimesi käytävänäyttelyn virallisesti ilmailumuseoksi vuonna 1977 Museoviraston kehotuksesta.
Vuonna 1981 museo sai yhdistyksen toimesta ensimmäisen näyttelyhallin ja museorakennuksen silloiselle Tietotielle. Nykyisin museota hallinnoi vuonna 1996 perustettu Suomen Ilmailumuseosäätiö. Tänä päivänä Karhumäentieksi vaihtuneessa osoitteessa sijaitseva Suomen Ilmailumuseo on ilmailun valtakunnallinen vastuumuseo. Tulevaisuuden näyttelytoiminnan suunnitelmissa siintävät niin Digimuseoon liittyminen kuin myös kokonaisvaltainen uudishanke Aviapoliksessa.
Ilmailuhistorian esittelyn haasteita ratkomaan
Ilmailun taival Suomessa on vasta hieman yli sadan vuoden mittainen. Viiden vuosikymmenen takaisessa Suomessa oli ilmailuharrastajien keskuudessa jo havaittu historiallisen ilmailuaineiston uhanalaisuus ja tunnistettu kulttuuriperinnön säilyttämisen tärkeys. Keskustelua käytiin niin tilatarpeista kuin myös vastuullisesta kokoavasta ja säilyttävästä tahosta. Sekä tekniikan museot että sotamuseot katsottiin profiileiltaan liian rajaaviksi – siviili-ilmailua ei haluttu sulkea tallennuksesta pois.
Ilmailuharrastajat järjestäytyivät yhdistysmuotoon, ja Ilmailumuseoyhdistyksen perustava kokous järjestettiin 4.12.1969. Yhdistys otti tavoitteekseen valtakunnallisen ilmailumuseon perustamisen ilmailuperinteen säilyttämiseksi jälkipolville. Ilmailumuseoyhdistys juhli näyttävästi omaa 50- vuotista taivaltaan juhlaseminaarin ja gaalaillan merkeissä joulukuussa 2019. Ilmailulaitoksen ja liikenneministeriön tuki näyttelyhankkeelle oli keskeisessä roolissa toteutuksen kannalta. Liikenneministeriö luovutti 26.1.1971 Ilmailumuseoyhdistykselle käytävätilan näyttelyä varten.
Valikoitu käytävänäyttely
Käytävä on ymmärrettävästi näyttelytoiminnalle haastavan mallinen tila kapeutensa ja korkeutensa – tai mataluutensa – vuoksi. Tila ei mahdollistanut kokonaisten lentokoneiden sijoittamista esille, vaan ratkaisua haettiin sekä valikoimalla tilaan mahtuvaa esineistöä, kuten valokuvia, ja valikoimalla esineistö tilan rajoitusten mukaisesti. Esille asetettiin vuonna 1924 ensilentonsa suorittaneen moottorilentokone Adaridin kaikki osat kokoamattomina, valtion lentokonetehtaan 1930-luvun lopulla suunnitteleman harjoitushävittäjä Pyry II:n runko sekä Seppo ja Kalevi Kokkolan suunnittelema autogiro. Näyttelyn läheisyyteen ulkotilaan sijoitettiin mm. Folland Gnat -lentokone ja lentokenttäpaloauto.
Näyttelytoimikunnan ja yhdistyksen sihteeristön avuksi muodostui vapaaehtoisten ”Lauantaiseura”. Seura sekä suunnitteli näyttelyä että teki siihen liittyviä rakennustöitä. Näyttelyn pystyttämisessä avustivat myös Maanmittaushallitus, Polyteknikkojen Ilmailukerho sekä Valmet.
50 vuotta, miljoona kävijää
Näyttelyn avaajina toimivat arvovaltaiset kutsuvieraat, kenraalikunnan edustajat Artola ja Salmela sekä sisäasianministeri Viitanen. Ilmailuhallituksen pääjohtaja K.J. Temmes leikkasi nauhan avaten näyttelyn. Näyttelystä tie vei ensin museoksi, ja lopulta omaan museorakennukseen. Ilmailumuseon ensimmäinen näyttelyhalli avattiin yleisölle vuonna 1981. Seuraavana avattiin ns. välihalli vuonna 1985, ja toinen suuri näyttelyhalli työtiloineen otettiin käyttöön vuonna 1989. Miljoonas kävijä asteli sisään museon ovista 24.10.2019.
Seuraavan miljoonan täyttymistä ei varmastikaan tarvitse odottaa lähes viittä vuosikymmentä. Museotyö ei pääty koskaan, ja käynnissä oleva Uusi Ilmailumuseo -hanke uudistaa kokonaisvaltaisesti Suomen Ilmailumuseon toiminnan lähitulevaisuudessa, perinteitä kunnioittaen. Uuden Ilmailumuseon tavoitteena on 100 000 vuotuista kävijää, ja tervetulleeksi toivotetaan niin uskolliset vanhat ystävät kuin myös uudet kävijät.
Suomen Ilmailumuseo juhlistaa 50-vuotista näyttelytoimintaa tulevan vuoden ajan tapahtumien ja tempausten merkeissä. Maanantaina 13.6.2022 museo tarjoaa kakkukahvit ja ilmaisen sisäänpääsyn museoon klo 14-20.
Lisätietoja: https://ilmailumuseo.fi/