Suomalainen sotasarjakuva on elänyt viimeisen vuosikymmenen, parin aikana kiinnostavaa nousukautta. Erilaiset Suomen sotia kuvaavat Korkeajännitys-erikoisnumerot ovat saaneet rinnalleen myös dramaattisempia, syvemmälle pureutuvia kertomuksia. Mutta välillä kannattaa myös palata vähän ajassa taaksepäin.
Korkeajännitys-lehden numerossa 7/1968 ilmestyi aikoinaan poikkeuksellinen tarina. Paavo Hotin Ylivoimaa vastaan oli tarina talvisodan aikana ilmahyökkäyksessä sisuuntuvasta ilmavalvojasta, joka halusi antaa takaisin vähän kättä pidemmällä. Mies onnistuukin pääsemään lentokoulutukseen ja hävittäjälaivueeseen dramaattisten ilmataistelujen keskelle – ja tietenkin tasoittamaan sotatilannetta, edes vähän.
Tarina on sinänsä mainio, joskin realismipuolella on yksi jos toinenkin 380 millimetrin laivatykillä ammuttu reikä. Ettäkö kolmen kuukauden sisään Ilmavoimiin ja lentokoulutuksesta hävittäjän puikkoihin? Aika kiirettä on pidetty. Haluaisin myös nähdä sen neuvostohävittäjälentäjän, joka veivaa käsin laskutelineensä alas kesken ilmataistelun Fokker-hävittäjän kannoilla pysyäkseen. Ne hauikset eivät ihan normiformuun mahdu.
Mutta ei anneta realismin haitata, jos tavoite on tehdä mehukasta draamaa. Sitähän teoksessa on sopivasti, ja sankarillinen tarina omille siivilleen nousevasta lentäjästä toimii mitassaan oikein hyvin. Lentokoneetkin ovat itsensä näköisiä, eikä vain jotain sinnepäin kuten turhan monissa muissa sotatarinoissa.
Kiintoisaa sarjakuvassa on sekin, että se on itse asiassa jo 50 vuotta vanha. Alkujaan Korkeajännityksessä ilmestynyt tarina on varmaankin aika varhaisesta päästä suomalaisten sotasarjakuvien historiassa, ja siitäkin veikeä että sen eteen on tehty töitä ihan kunnolla. Tarinan kirjoittanut ja piirtänyt Paavo Hotti tutustui sarjakuvaa varten 1960-luvulla laivueiden ja lentäjien lentopäiväkirjoihin sekä sotamuseon arkistoihin, joiden kautta tarinaan ja tapahtumiin haettiin myös aitouden tuntumaa. Ainakin väittämän mukaan fiktiivisen tarinan tapahtumissa on paljon totuuttakin mukana, ja tarinakin tarkastettiin Ilmavoimien esikunnassa.
Iästään huolimatta edelleen hyvä ja luettava sotatarina.
Sarjakuvateosta voi kysellä tai tilata alan liikkeistä.
Ylivoimaa vastaan
Piirtäjä ja käsikirjoittaja: Paavo Hotti
Julkaisija: Graftime sarjakuva
Koko B5, mustavalkoinen sarjakuva, kovat kannet, 68 s.
ISBN: 9789529394630
Julkaisijan kuvaus:
”Paavo Hotin upea sarjakuva aloittelevan hävittäjälentäjän kamppailuista armottomalla pakkastaivaalla 1939-1940. Sarjakuva kertoo Suomen talvisodan rajuista ja katkerista ilmataisteluista idästä vyöryvää ylivoimaista ilmaterroria vastaan. Lentokaluston riittämätön määrä sekä kova pakkanen asettivat lisäksi oman haasteensa puolustajien vähälukuiselle ja sinnikkäälle sankarijoukolle. Tarina piirrettiin jo 50 vuotta sitten ja se on aiheensa puolesta edelleen ajankohtainen myös juuri nyt, Suomi 100 -juhlavuoden loppuhuipentuman aikana.
Tekijä on toisen maalimansodan lentokoneiden harrastaja jo pikkupojasta eli 50-luvun alusta lähtien. Paavo Hotin piirroksia ja sarjakuvia aiheesta julkaistiin 60- sekä 90-luvuilla Siivet- ja Korkeajännitys-lehdissä. Varsinaisen elämäntyönsä Hotti on tehnyt mainostaiteilijana sekä yrittäjänä mainosalalla ja nauttii nykyään ansaituista eläkepäivistään Kurkimäen rauhallisessa lähiössä Helsingissä.”
Jukka O. Kauppinen