IL-2 Sturmovik -lentosimulaattorin onnistunut paluu virtuaalitaivaille pari vuotta sitten toi uutta potkua koko sotalentosimulaattorien genreen. Nyt sen lento suuntaa Stalingradista Moskovaan.
Teksti ja kuvat: Jukka O. Kauppinen
Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 2016/6.
Pari vuotta sitten julkaistu IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad oli ensimmäinen suuren mittakaavan sotalentosimulaattori vuosiin. Hiljalleen hyytynyt lentosimulaattorien genre sai siitä mittavan piristysruiskeen ja uuden, terveen alun kokonaiselle simulaattoriperheelle.
IL-2 Sturmovikeillehan kävi takavuosina kehnosti. Vuosituhannen alussa maineeseen noussut sarja huipentui suomalaisväritteisessä IL-2 Sturmovik: Forgotten Battlesissa ja 1946:ssa, mutta romahti sitten teknisiin ja taloudellisiin ongelmiin Cliffs of Doverin myötä. Sarja oli jo kuopattu syvään hautaan ja lähes peiteltykin, kunnes 1C-kustantaja päätti yrittää vielä kerran.
Amerikkalais-venäläisellä yhteistyöllä syntynyt Battle of Stalingrad kuvasikin Stalingradin suurtaistelun ilmasotaa omaperäisellä ja kiinnostavalla tavalla ja tarjosi kiinnostavaa lennettävää niin itä- kuin länsikalustolla. Jatko-osassa sama konsepti siirtyy hieman ajassa taaksepäin, nimittäin itärintaman sodan ensimmäiseen käännekohtaan, taisteluun Moskovasta.
Dynaamista ilmasotaa
IL-2 Sturmovik: Battle of Moscow on tiukka, monipuolinen paketti itärintaman ilmasotaa, mikä on sekä sen vahvuus että heikkous. Lentosimulaattorina se on nykyaikainen, näyttävä ja viimeisen päälle viilattu. Tekniikkarintamalla se tukee niin kaikkia mahdollisia ja puolimahdottomia lento-ohjaimia kuin ohjaajan pään liikuttamista TrackIR:n kaltaisilla pääkamera-ohjaimilla. Myös virtuaalitodellisuussilmikon omistajia hellitään kolmiulotteisella lentokokemuksella.
Mutta itärintama 1941: se on monelle kova pala. Venäläiselle pelitalolle se on toki turvallinen askel kotiyleisön kannalta, ja Stalingradin taistelun merkitys tunnetaan hyvin länsimaissakin. Silti Stalingrad ja Moskova ovat monille läntisille pelaajille ja ilmailijoille vähemmän mielenkiintoisia kuin taistelut Länsi- ja Keski-Euroopan taivaalla. Yhdysvaltalaisyleisö puolestaan lämpenee kovasti Tyynenmeren taisteluille. Mitä ihmettä Moskova 1941 sitten tarjoilisi?
No, ainakin kunnon pitkän palasen kovaa ilmasotaa. Simulaattori kattaa yli puolen vuoden mittaisen jakson lokakuusta 1941 huhtikuuhun 1942, jolloin taistelut velloivat edestakaisin niin maassa kuin ilmassa. 78 300 neliökilometrin kartalle on mahdutettu Moskovan lisäksi viisi ajanmukaisten karttojen ja ilmakuvien mukaan rakennettua kaupunkia, lentokentät, linnakkeet ja muita maakohteita.
Sotaa käydään ennen kaikkea puolidynaamisen, viiteen jaksoon jaetun kampanjan kautta. Ne kuvaavat talvisen taistelun eri vaiheita, ja käytännöllisesti pelaaja voi valita haluamansa puolen ja tehtävän täysin vapaasti. Kunkin taistelun kartalle avautuu joukko simulaattorin luomia, kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvia tehtäviä, joita voi lentää kummalla puolella tahansa. Koneenkin voi valita vapaasti tehtävän ja valitun puolen mukaan. Tämä tuo lentämiseen vahvaa valinnanvapauden ja käyttäjäystävällisyyden tuntua, kun simulaattori ei pakota väkisin lentämään yhtä ja samaa konetta tehtävä toisensa jälkeen. Toki näinkin voi tehdä, jos siltä tuntuu.
Kampanjan tehtävät on tosin suurelta osin veistetty samasta puusta, jossa matkalennon ohessa varsinaista taisteltavaa löytyy vain maalialueelta. Tätä kuitenkin väritetään välillä tehtävään kuulumattomien koneiden ja maajoukkojen havainnoilla eikä mikään estä suorittamasta vapaata partiointia tai rynnäköimään varsinaisen tehtävän jälkeen, jos kone ja siipimiehet vain ovat yhä lentokunnossa.
Nautinnollista lentelyä
Uuden Sturmovikin pääosaan nousevat toimivan simulaattorijärjestelmän takaa lentokoneet ja niiden mallinnus. Battle of Moscow sisältää ostoversiosta riippuen 8−10 konetta, minkä lisäksi yksittäistehtävissä voi lentää myös Battle of Stalingradin koneilla (muun muassa Ju-87, Yak-1 ja LaGG-3), jos sekin on ostettu. Stalingradin Heinkeliä ja F-Mersua voi lentää myös Moskovan kampanjassa.
Koneet ovat kotisimulaattorien ylivoimaista kärkeä niin visuaaliselta pikkutarkkuudeltaan kuin lentomallinnukseltaan. Virtuaaliohjaamot on rakennettu rakkaudella, samoin koneiden 3D-mallit. Maisematkin näyttävät upeilta niin ilmasta kuin matalalla lennettäessä, ja pääsevätpä halukkaat ajelemaan myös neuvosto- ja saksalaispanssareilla.
Tärkeintä on silti simulaattorin käytettävyys ja uskottavuus eikä niissä ole valittamista. Lentämisen voi hoitaa automatisoidusti niin, että tehtävä alkaa ja päättyy ilmasta käsin, eikä moottorisäätöjäkään tarvitse suuremmin roplata lentäessä. Mutta asetukset voi vääntää myös käsipelille niin, että moottoria, ilmanottoja, ahtimia ja muita järjestelmiä saa säätää jatkuvasti lennon aikanakin − kullekin siis mittansa mukaan.
Ylipäätänsäkin eri koneiden käyttäytyminen istuu hyvin käteen, etenkin ympäröivän maailman vaihtuvien säätilojen, tuulen, turbulenssin ja muiden yksityiskohtien myötä. Koneita on käsiteltävä eri tavoin ja tempominen johtaa vain ongelmiin. Voi sanoa, että koneet tuntuvat persoonallisilta ja eläviltä, ainakin kun niihin tottumiseen varaa aikaa ja malttaa viilata ohjainten asetuksia ja toimintoja omiin ohjaimiinsa ja käsialaansa sopiviksi.
IL-2 Sturmovik: Battle of Moscow on tämän päivän sotalentosimulaattoreista kiinnostavin ja palkitsevin, ainakin jos nauttii potkurikoneista ja toisen maailmansodan alkupuoliskon kalustosta. Se tarjoaa myös täysimittaisen yksinpelin elävän ja muuttuvan kampanjan kera, toisin kuin suihkukalustoon painottuva DCS-sarja.
Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 2016/6.
IL-2 Sturmovik: Battle of Moscow
Valmistaja/julkaisija: 1C Game Studios, 777 Studios / 1C Company
Laitevaatimukset: PC jossa 64-bittinen Windows 7 -käyttöjärjestelmä tai uudempi, tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, 2 Gt muistilla varustettu näytönohjain
Hinta: 50−80 euroa
Lisätietoja: http://il2sturmovik.com/
Simulaattorin ensiversiossa lennettäviä koneita olivat muun muassa I-16, IL-2, Pe-2, Bf-109, Bf-10, Ju-88, P-40 ja Macchi Mc.202. Konelistaa on sittemmin laajennettu päivityksissä.