Maailman asevoimat uskovat rynnäkköhelikoptereihin, mistä kertoo muun muassa se, että Yhdysvalloilla niitä on käytössä lähes 1 000, Venäjällä yli 500 ja Kiinal lakin lähes 300. Rynnäkköhelikopterit näyttävät olevan myös Puolan ennennäkemättömän asevarustelun ytimessä. Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczakin mukaan maan asevoimille hankittavilla Apache-rynnäkköhelikoptereilla ja Abrams-panssarivaunuilla padotaan mikä tahansa Venäjän invaasioyritys.
Siivet 5/2023 pääkirjoitus.
Ukrainassa käytävä sota on ensimmäinen sota, jossa rynnäkköhelikoptereita käytetään laajamittaisesti sitten olkapääohjusten kehittämisen. Hyökkäyksessään Ukrainaan Venäjä on menettänyt varovaisimmankin arvion mukaan 72 rynnäkköhelikopteria helmikuun 24. päivän 2022 jälkeen, valtaosan juuri Ukrainan olkapääohjuksille. Tämä sai jotkut asiantuntijat jo ennustamaan rynnäkköhelikopterien aikakauden olevan ohi.
Pontta ajatukselle ovat antaneet havainnot, joiden mukaan Venäjä käyttää enää Ka-52-rynnäkkökoptereitaan ja vain ajoneuvomaalien torjuntaan yli 10 kilometrin päässä rintamalinjalta, mihin Ukrainan rintamajoukkojen olkapääohjukset eivät yllä. Ukraina puolestaan käyttää vanhoja Mi-24-rynnäkkökoptereitaan vain rakettien epätarkkoihin heittolaukaisuihin viholliskeskittymien suuntaan.
Kuitenkin juuri Venäjän Ka-52-kopterien kerrotaan olevan pääsyy Ukrainan vastahyökkäyksen hitaudelle etenkin eteläisellä rintamalla. Videoanalyysien perusteella Ukrainan hyökkäyksen ensimmäisen kuukauden aikana sen menettämistä 125 ajoneuvosta yli 50 on jäänyt Kamovien ohjusten uhreiksi.
Koska Venäjä iskee edelleen pitkän kantaman ohjuksin ja vaanivin asein Ukrainan kaupunkeihin, pidemmän kantaman ilmatorjuntaa ei voida siirtää rintaman suojaksi. Vähiä hävittäjiä tai Bayraktar TB2 -lennokkeja ei voida käyttää helikopterien torjuntaan Venäjän vahvan ilmatorjunnan takia. Rynnäkkökoptereita ei ole tiettävästi juuri onnistuttu tuhoamaan myöskään kaukovaikutteisilla aseilla.
Rynnäkkökopterit näyttävät olevan siis edelleen tehokkaita aseita ainakin niin kauan, kun vastustajalla ei ole rintamakäytössä modernia ilmatorjuntaa ja etenkään moderneja hävittäjiä, joilla taistelualueen ilmatilaa voitaisiin puhdistaa vihollisista. Eikä pelkkä moderni kalusto tietenkään takaa tulosta ilman osaavia käyttäjiä.
Aiheeseen liittyen käsissäsi olevassa numerossa pistäydytään sekä jatkuvasti harjoittelevassa merijalkaväen rynnäkköhelikopterilaivueessa että uusia lentäjiä kouluttavassa ilmavoimien hävittäjäkoulutuslennostossa Yhdysvalloissa, rynnäkköhelikopteri- ja hävittäjäjärjestelmien kehittämisen luvatussa maassa.
Syysterveisin,
Pentti Perttula
Kuva: Martin Scharenborg ja Ramon Wenink
Eikö Siivet vielä tule? Tilaa lehti täältä!