Back to the forties – Boeing PT-17 Stearman

Kuva: Daniel Karlsson

Kuvittele astuvasi aimo harppaus ajassa taaksepäin ja samalla ison rapakon yli, tarkemmin reilut 70 vuotta ja  sen ajan Yhdysvaltoihin. Olet juuri aloittamassa oman  sotaretkesi liittoutuneiden puolella toisen maailmansodan  ilmasotatantereilla. Kuulut siis niihin onnellisiin nuoriin,  jotka saavat tilaisuuden kurittaa vihollista lentävästä  maisemakonttorista käsin ilman, että univormusi mutaantuu,  multaantuu, hiekkaantuu, lumettuu tai kastuu – ellei sitten  vihollinen kurita sinua ensin.

Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 2015/2. Tilaa toki lehti!

Ennen siirtymistä varsinaiseen taisteluharjoituskoneeseesi sinun on saavutettava jonkinlainen lentotaito. Niinpä ensimmäisenä tehtävänäsi on saada hallintaan 878 kiloa kangasta, puuta, kumia ja terästä siihen malliin, että kykenet nousemaan ilmaan, liikehtimään ja laskeutumaan, ilman että nuo materiaalit vaihtavat paikkojaan. Tehtävä on  haastava, sillä lentotunteja opetteluun ennen  ensimmäistä yksinlentoa on vain rajallinen  määrä (8-12 tuntia) eikä simulaattoria ole.

Monen lento-oppilaan kohdalla, kuten tässäkin kuvitelmassa, kasa puuta, kangasta ja terästä materialisoitui Boeing Stearman  -merkkisenä kaksitasoisena ja -paikkaisena  alkeiskoulukoneena. Stearman oli aikansa  koulukoneikoni. Sillä koulutettiin lentämisen alkeet tuhansille ja taas tuhansille tuleville sotalentäjille niin USA:ssa kuin muissakin  maissa.

Kestävänä ja helppona lentää Stearman oli turvallinen alkeiskoulukone ja amerikkalaiseen tyyliin myös suhteellisen kookas: maksimi lentoonlähtömassa 1235 kiloa  (PT-17/N2S-3), kärkiväli 9,81 metriä, korkeus 3 metriä, suurin teho 220 hevosvoimaa.  Kaikki lukemat selkeästi suurempia kuin esimerkiksi aikansa saksalaistuotteessa, FockeWulf Stieglizissä.

Stearmanin runko on vahvaa alumiini- ja kangaspäällysteistä teräsputkirakennetta, siivet puolestaan pääosin puuta ja niin ikään  kangaspäällysteiset. Ennen oli rungot rautaa  ja siivet oli puuta, hiiohoi. Continentalin valmistama 7-sylinterinen R-670 on täysin ilmajäähdytteinen sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä moottoripelteihin ei ole haluttu  alumiinia haaskata.

46 gallonan (174 litraa) polttoainetankki on sijoitettu yläsiiven keskiosaan, mistä lekobensiini valuu moottorille painovoiman avulla. Käsikirja antaa kulutukseksi vajaat 13 gallonaa (hiukan alle 50 litraa) tunnissa leppoisilla  1800 kierroksella minuutissa – isommilla kierroksilla vielä paljon enemmän. Käsikirja kuvaa  tarkkaan myös ohjaimien rakenteet, polttoaine- ja öljyjärjestelmän sekä toimenpiteet ennen lentoonlähtöä. Mitään muita varsinaisia  ohjeita lentämisen suhteen kone ei anna.

Niinpä sinullakin saattaa lennellä pieniä perhosia vatsassa, kun ensi kerran lähestyt Stearmaniasi tuona aurinkoisena Floridan päivänä vuonna 1941. Asetuttuasi tilaavaan  etuohjaamoon ja kiinnitettyäsi nelipistesyöksyvyösi yrität saada selkoa ohjaamon lukuisista mittareista. Viisareineen ja pyöreine tauluineen ne näyttävät kovin erilaisilta kuin  nykypäivän lasiohjaamon nauhanäytöt.

Riittää kun vain kuuntelet konetta

Mutta juuri kun alat erottamaan antiikkisen korkeus- ja nopeusmittarin, kompassin ja kierroslukumittarin, opettajasi sanoo, että  Stearmanilla lentäessäsi et oikeastaan tarvitse  mittareita ollenkaan. Riittää kun vain kuuntelet konetta ja etenkin siipien väliin pingotettuja vaijereita, joiden vihellyksen voimakkuus muuttuu ilmanopeuden mukana. ”Just  listen to it”, on neuvo, jonka lennonopettaja  Rob antaa ennen lentoa.

Suuritilavuuksinen Continental käy tyhjäkäyntiä niin hitaasti, että lapojen liikkeen melkein erottaa paljaalla silmällä. Kun moottorin rauhallinen roplotus yhdistetään  avo-ohjaamoa hyväilevän helteisen ilmavirran läpätykseen, alkaa tunnelma ohjaamossa lähteä hyvään nousuun ennen itse konetta.

Stearman on kannuskoneeksi helppo rullattava: iso sivuperäsin tuottaa rullaustehollakin riittävästi momenttia koneen pitämiseksi aisoissa ilman jarrujen jatkuvaa käyttöä. Meno on myös hyvin vakaata siihen nähden, että  kone on korkea ja päätelineen raideväli suhteessa pieni. Koekäyttö, joka koostuu vain  magneettojen kokeilusta, tehdään 1500 kierroksella minuutissa.

Tehdessäsi ensimmäisen lentoonlähtösi Stearmanilla saat nokan pysymään suunnassa  pienillä johdonmukaisilla sivuperäsinpolkimien liikkeillä. Tuntuu, että kaikki ennakkopelottelu kannuspyöräkoneen kinkkisyydestä  on ollut turhaa. No, sivutuulella tilanne olisi  kuulemma täysin toinen.

Pienten jalkojen liikkeiden lisäksi sinun ei tarvitse oikeastaan muuta tehdäkään: pitäessäsi sauvan keskiasennossa koko ruljanssin ajan koneen perä nousee maasta itsestään  pian kaasun avaamisen jälkeen ja muutaman  sekunnin päästä lentää koko laite. Ainoa, mitä pitää huomioida, on, että nokka pyrkii nykäisemään vasemmalle, kun perä nousee, joten oikeaa jalkaa pitää siinä kohtaa antaa  hieman lisää.

Ei sakkaa millään

Irrottuaan kiitotiestä Stearman jatkaa vakaasti mutta rauhallisesti nousuaan 75 mph:n nopeudella, samalla kun vasemmalla puolella sijaitsevaa kaasuvipua vedetään rauhallisesti taakse  niin paljon, että moottorin kierrokset asettuvat 1830 kierrokseen minuutissa. Ensivaikutelma koneesta on jämäkkä; tyynellä Floridan  sinitaivaalla Stearman jyrää eteenpäin kuin  panssarivaunu – hitaasti mutta varmasti.

Tehdessäsi kaartoja molempiin suuntiin nousun aikana huomaat, että 1940-luvun  lentokone lentää aivan samalla tavalla kuin  nykykonekin: kaartoon mennessä pitää siivekkeen lisäksi käyttää sivuperäsintä, oikeaan  kaartoon mennessä reilummin ja vasempaan  hyvin vähän. Ero johtuu potkurin kiertovaikutuksesta ja ero on Stearmanilla huomattavampi kuin nykypäivän koulukoneilla. Kone  vaatii aktiivisempaa polkimien käyttöä, mutta siihen oppiikin helpommin, koska sivuluisu tuiverruttaa tuulta avonaiseen ohjaamoon  eri malliin kuin kuomun alla.

Stearmanin vähintäänkin riittävä 27,6 neliömetrin siipipinta-ala takaa pienen sakkausnopeuden ilman laskusiivekkeitä ja sen myötä myös irtoamisnopeus lentoonlähdössä  on pieni. Kahden päällekkäisen siiven ja niiden välisten jäykistysvaijereiden ja siipitukien  vastus on kuitenkin sitä luokkaa, että Stearman hädin tuskin pysyisi perus-ultran siivellä  nelinkertaisesta tehostaan huolimatta. Matkakierroksilla, 1740 kierrosta minuutissa, nopeusmittarin viisari lakkaa kiertymästä nopeudella 95 mailia tunnissa. Sen verran pitää siis  luntata mittarista; ihan kaikkea ei streevojen  vinkunasta kuule.

Sakkausta lähestyttäessä sen sijaan tulee hiljaista. Vihellys vaimenee niin selvästi, että sitä ei voi olla kuulematta eräänlainen  käänteinen sakkauspilli siis. Mutta jos et kuitenkaan sattuisi huomaamaan hiljaisuutta ja  päästäisit koneen lipsahtamaan liian pienelle  nopeudelle, niin ei hätää.

just listen to it….

Kone on suunniteltu niin, että ylemmän siiven kohtauskulma on suurempi eli se sakkaa ensin. Koska ylempi siipi on myös edempänä kuin alasiipi, siirtyy nostovoimakeskiö taaksepäin sakkauksen alkaessa yläsiiven  pinnalla, joten kone pyrkii oikaisemaan itse itsensä ja samalla nokka putoaa pehmeästi takasiiven vielä kantaessa. Sakkausta ei siis  tarvitse varsinaisesti oikaista ollenkaan.  Rob neuvoo pitämään sauvan vedettynä ja vain katsomaan, mitä kone tekee: kun  se lopulta sakkaa, nokka putoaa alas ja kone lentää itsestään ulos sakkaustilanteesta.  Stearman on siis ollut todella turvallinen alkeiskoulukone.

 

siivet-2015-2-boeing_stearman_model75_1

Kuva: Risto Pajuniemi

Waldo’s Wright’sin vm. 1942 Stearmanin etuohjaamo. Mittaritaulun ylärivissä korkeusja nopeusmittari, kaartoja luisumittari sekä pystynopeusmittari. Alarivissä moottorin (ja potkurin)  kierroslukumittari sekä yhdistetty öljyn paineja lämpömittari. Kaasuja seosvivut kuvan  vasemmassa reunassa.

 

Äärimmäisen turvallisiin sakkausominaisuuksiin vaikuttaa myös suorakaiteen muotoinen siipi, joka takaa sen, että sakkaus alkaa siiven tyvestä. Lisäksi kun vielä koko jättöreunan levyiset kallistussiivekkeet löytyvät vain alemmasta siivestä,  säilyy myös kallistusohjattavuus hyvänä sakkauksen  ajan. Siinä saattaisi siis olla yksi syy siihen,  miksi Boeingin suunnittelijat päättivät jättää  yläsiiven jättöreunan koskemattomaksi ja tekivät siivekkeet vain alempaan siipeen.

Kaartoja varten Rob neuvoo katsomaan kallistuskulman yläsiiven ja rungon välisistä  tukirakennelmista. Neljänkymmenen viiden  asteen kallistukselle ja kuudenkymmenen asteen kallistukselle on kummallekin omat tuet.  Siitä vain kone kallelleen ja tuki horisonttiin.

Tähtimoottorin sylinterit antavat runsaasti kiintopisteitä nokan naulaamiseksi oikeaan  asentoon, ja sekä kallistuskulmat että suunnat määritetään pelkästään ulkoisia referenssejä käyttäen. Niitä onkin helppo tarkkailla  avo-ohjaamon tarjoaman näkyvyyden turvin.  Huomaat, että Stearmanilla on hyvin kevyt  vetää g:tä, samoin sauvavoima ei juurikaan  muutu nopeuden mukaan eli trimmauksen  tarve on pieni. Siiveke sen sijaan on hyvin  raskas käyttää muihin ohjaimiin verrattuna,  etenkin isoilla poikkeutuksilla.

Kaartojen jälkeen on aika nautiskella muutama heiluri. Stearmanilla pystyisi aivan hyvin lentämään kunnon (sisäpuolisia) taitolentoliikkeitäkin, mutta tällä lennolla ei. Syy on yksinkertainen: lennonopettaja Rob on niin iso  mies (entinen ammattikoripalloilija), ettei hän  oikein mahdu koneeseen laskuvarjo selässä.  Mutta tällä koneella jyrkkä heilurikin pistää hymyn naamalle, sillä heilurin laelta avautuu upea näkymä Floridan tasangoille, ilman  että katto tai kuomun rakenteet blokkaavat  maisemaa. Avo-ohjaamossa elementti on niin  paljon lähempänä ja tunne vain korostuu liikehtiessä. Laella nopeus käy 60-80 mph:ssa ja  kiihtyy oikaisussa noin 110 mailiin tunnissa.

Kaikki joukolla historiaa tekemään

Stearmanilla laskeutuminen on tavanomaista. Siis tavanomaista 1940-luvulla, kun suurin osa koneista oli kannuspyörämallia. Koneen  painopiste on siis päätelineiden takana mikä  aiheuttaa sen, että kone on luonnostaan suuntaepävakaa maassa. Jos pyrstö pääsee kääntymään laskukiidossa liikaa sivulle, voi seurauksena olla hallitsematon piruetti, äkkipysäys ja  koneen vaurioituminen. Nokan menosuuntaan pitäminen vaatii siis aktiivista ja välitöntä  mutkittelun hillitsemistä sivuperäsinpolkimilla – ja ehdottomasti ilman jarruja.

Koska telineet ovat koko ajan alhaalla, laippoja ei ole  ja potkurin lavat vakiokulmilla, eivät laskuvalmistelut ole kummoiset.  Seos rikkaalle ja tehot vähennetään laskukierroksessa noin 1500 kierrokseen minuutissa,  ei siis kovin hirveä ero matkakierroksiin nähden. Finaalissa säilytellään 75 mph:n nopeus;  tosin Rob muistuttaa olemaan tuijottamatta  liikaa nopeusmittaria laskussa

Loppu onkin sitten historiaa

Sitten tähdätään kapealle nurmikentälle, jota et enää näe ainakaan päätäsi kallistelematta, sillä nokka on koko ajan edessä. Teho  vedetään tyhjäkäynnille hyvissä ajoin ja radan  pintaan loivennettuasi aloitat kärsivällisen ja  varovaisen sauvan vetämisen vinkunan vaimenemista aistien – kunnes kone istuu nätisti kolmelle pisteelle.

Nokka peittää loppuvedossa näkyvyyden eteen, joten viimeinen hienostelu on tehtävä  sivulle vilkuilemalla ja ääreisnäöllä. Stearman  lopettaa lentämisen palkitsevan pehmeästi, ainakin nurmelle (2010-luvun nurmikin käy),  kunhan vain maltat kiristellä vedon loppuun  saakka. Loppu onkin sitten historiaa, ainakin  siihen asti kun astut koneesta ulos.   Stearman-lentoja tarjoaa Floridassa useampikin firma. Tämä lento lennettiin Waldo’s  Wrights -nimisessä pienessä yrityksessä Winter Haven’s Gilbert Fieldin kentällä Keski-Floridassa, jota Rob vaimoineen pyörittää  (ketään Waldoa ei siellä siis oikeasti ole). Hän  pelasi aiemmin koripalloa työkseen, kunnes  päätti iän karttuessa ryhtyä kokopäivätoimiseksi ilmailuyrittäjäksi.

siivet-2015-2-boeing_stearman_model75_2

Stearmanin lisäksi Robilla on käytössään kolme muuta konetta: yksi Waco ja kaksi erittäin harvinaista New Standard D-25  -konetta, joita käytettiin aikoinaan Barnstorming-lentoihin ja yleisölennätyksiin. Kolmipaikkainen New Standard on tarjolla lennätyksiin edelleenkin eli kaksitason kyydistä  pääsee nauttimaan myös kaverin kanssa, tosin ilman mahdollisuutta ohjata. Robin kanssa voi käydä myös lentämässä taitolentoa,  sillä laskuvarjo selässään hän mahtuu kuin  mahtuukin istumaan upeassa keltaisessa Waco-merkkisessä kaksitasossa.

Kun autoilet Waldolle (ei sinne oikeastaan muuten pääse), niin kannattaa alkaa hidastelemaan hyvissä ajoin, sillä vaatimattoman näköisestä pienehköstä lentokonehallista ajaa  herkästi ohi. Hidastelu kuitenkin kannattaa, sillä touhu on suorastaan lapsellisen halpaa saatavaan hupiin nähden. Puolen tunnin  keikka maksoi reilut pari sataa taalaa ja kaupan päälle tulee audiolla varustettu kolmesta suunnasta kuvattu laajakulmavideo. Lisäksi  Rob on kovin mukava mies ja rohkeakin vielä, kun antoi ensimmäistä kertaa koneella lentävän tehdä laskun itse.

Artikkeli on julkaistu alkujaan Siivet 2015/2:ssä.

 

Thank you for a great flight, Waldos Wrights!

 

Teksti: Risto Pajuniemi

Kuvat: Daniel Karlsson, Risto Pajuniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *