Boeing tarjoaa Suomelle osana HX-hanketta sekä Super Hornet -monitoimihävittäjiä että EA-18G Growler ELSO-erikoiskoneita, eli elektronisen sodankäynnin täsmäkassaraa. Growler kykenee suojaamaan omia koneita elektronisen häirinnän luomalla suojamuurilla, pimentämään vastustajan tutkajärjestelmät sekä havaitsemaan erilaisia uhkia ja maaleja pitkienkin etäisyyksien päästä.
Haastattelimme Boeing-yhtiön koelentäjä John ”Toonces” Tougasia Growler-koneesta ja sen toiminnasta. Haastattelu tehtiin kesällä 2018, jolloin Boeing toi Suomeen ensimmäistä kertaa F/A-18E Super Hornet -koneeseen pohjautuvan elektronisen sodankäynnin erikoislavetin, EA-18G Growlerin. Growler on korvannut Yhdysvaltain merivoimien aiemmin käyttämän EA-6B Prowler -koneen elektronisen sodankäynnin tehtävissä.
EA-18G Growler: Growler vs Super Hornet, miten koneet eroavat toisistaan?
Growler-haastattelu osa 1/7
”Minä olen eläköitynyt merivoimien lentäjä”, Toonces kertoo ja jatkaa, että ”näytöslennoille tälle koneelle on aktiivilentäjät, minun koneeni on toisella puolella plattaa.”
Ero tämän ja sen koneen välillä on, että tältä tulevaisuuden Super Hornetit näyttävät. Näette koneen päällä olevat muotoillut polttoainetankit. Ne ovat kuin taiteilija olisi ottanut savea ja muotoillut ne koneen päälle. Sen ansiosta tankit ovat erittäin aerodynaamiset. Jos vertaatte näitä muiden koneiden lisätankeihin, niin ne ovat hyvin kulmikkaita. Tämä itse asiassa vähentää ilmanvastusta, minkä ansiosta kone kuluttaa vähemmän polttoainetta. Eli enemmän polttoainetta, vähemmän ilmanvastusta. Ennen siivissä piti kuljettaa lisäpolttoainetta, nyt niihin mahtuu enemmän aseita.”
EA-18G Growler: ELSO-koneen näkyvyys tutkassa
Growler-haastattelu osa 2/7
”Kun puhutaan tutkassa näkyvyyden vähentämisestä, käytämme aina tätä erittäin kehittynyttä teippiä. Olemme analysoineet mitkä kohdat koneesta näkyvät erityisen hyvin tutkassa, joten laitamme tätä teippiä tutkaheijastaviin kohtiin. Siinä kaikki. Konehan on ennestään aika pieni, vaikkakin paljon suurempi kuin tavallinen F-18. Silti se näyttää tutkassa samankokoiselta, jopa paljon pienemmältä. Eihän siitä näkymätöntä saa, se olisi vastoin fysiikan lakeja, mutta nyt vastustaja sitä ei näe ennen kuin on liian myöhäistä. Taistelussa haluat ampua aina ensin eikä Superin vastustaja näe sitä ennen kuin liian myöhään. First shot, first kill.”
EA-18G Growler: ELSO-kone näkee 360 astetta ympärilleen ja eliminoi vihollisen ilmapuolustuksen
Growler-haastattelu osa 3/7
”Growler näyttää hyvin paljon Super Hornetilta ja se pystyy tekemään samoja tehtäviä. Se voidaan varustaa ilmataistelu- ja tutkantuhoojaohjuksilla, esimerkiksi. Growlerin päätehtävä on kuitenkin suojata kaikkia muita. Sillä on siivenkärkipodeissa valtavat elektroniset korvat. Prowler suoritti samoja tehtäviä ja se oli varustettu samaan tapaan elektronisen sodankäynnin podeilla, mutta viimeisetkin Prowlerit poistuvat käytöstä tänä vuonna.
Prowlerilla oli vastaanotin pyrstössä, Growlerissa taasen ne ovat siivenkärjissä. Se on hyvä, jos haluaa paikallistaa jotain. Growlerilla on myös 360 asteen kattavuus sensoreissaan: siinä on antennit edessä, takana, sivuilla, joka puolella.
Tehtävässä Growler nousee ilmaan, lentää muiden yläpuolella ja näkee 360 astetta erittäin kauas. Se on erittäin kätevää, kun haluaa katsoa yrittääkö joku etsiä sinua tai jos etsit jotain aivan tiettyä maalia. Sitä vain ladataan tiedot tietokantaan, katsotaan karttaa, järjestelmä näyttää kartalta täsmälleen kohteen sijainnin. Katsot vain kohdetta kartalta, siirrät tähtäimen sen päälle ja ammut tutkantuhoojan matkaan. Vanha ohjushan saattoi paljastaa itsensä aktiivisella tutkasäteilyllä mutta tämä on niin fiksu, että se muistaa kohteen sijainnin.
Käytännössä Growler pystyy eliminoimaan kehittyneenkin ilmapuolustuksen reitiltäsi. Growler takes it away. Voit myös asentaa koneeseen lisää häirintälaitteistoja ulkoisiin podeihin. Niiden avulla voit hämmentää, sumentaa ja estää vihollisen tutkan niin, etteivät he näe tutkassa mitään.
Tämä häirintäjärjestelmä on Growlerin sydän. Se tekee kaksi asiaa: se löytää asioita ja se hämmentää ja häiritsee asioita. Lisäksi se voi tuhota asioita.
Growlerit ovat todella kiireisiä jopa rauhanaikana, jokin näistä on aina toiminnassa jossain. Ne ovat elektroninen tarkkailija ja suojelusenkeli, jotka voivat kertoa todella nopeasti jos joku etsii tai tarkkailee koneitanne. ”
EA-18G Growler: Tehtävä on lentää muiden yläpuolella katsellen, kuunnellen ja suojaten
Growler-haastattelu osa 4/7
”Koneessa on kaksi tyyppiä. Ohjaaja lentää ja käyttää koneen ilmataisteluaseita. Hän vastaa itse itsensä suojaamisesta. Kaveri takana tekee Prowlerin kolmen miehen työt, mutta hänellä onkin apunaan paljon tietokoneita, jotka luovat näytölle kuvan siitä mitä siellä ulkona on. Ne antavat sitten aseupseerin päättää mitä uhkille pitää tehdä. Elektronisen sodankäynnin miehen tehtävä ei ole kurvata lentonäytöksissä vaan lentää muiden yläpuolella katsellen, kuunnellen ja muita suojaten. ”
EA-18G Growler: Lentonäytös täydellä varustuksella ja lisäpolttoainetankeilla
Growler-haastattelu osa 5/7
”Minä lennän Growlerilla myös näytöslennon. En kuitenkaan tule kurvailemaan vaan annan yleisölle mahdollisuuden nähdä kone siinä muodossa kuin jos se olisi menossa taisteluun. Useimmilla näytöskoneilla ei ole mukanaan minkäänlaista aselastia, minä lennän täydellä varustuksella ja lisäpolttoainetankeilla kuin menisin taisteluun. Koneessa on myös oikean laivueensa tunnukset.”
EA-18G Growler: parhaat mahdolliset elektronisen sodankäynnin varusteet kehittyvät viikko viikolta
Growler-haastattelu osa 6/7
”Järjestämme viikoittain puhelinkonferensseja Boeingin ja merivoimien lentäjien välillä. Keskustemme niissä muun muassa, että miten koneen ohjelmistojen pitäisi toimia. Mielipiteet vaihtelevat rajusti ääripäästä toiseen – joku haluaa tehdä kaiken itse, joku haluaa automaattisen uhkamääritellyn joka tarjoaa operaattorille erilaisia vaihtoehtoja, joista klikataan ja varmistetaan halutut toimenpiteet.
Prowler-lentäjien pitää ja piti tehdä kaikki käsityönä, siksi heitä on kolme. He vääntelevät nuppeja ja säätimiä ja se vaatii erittäin paljon käsityötä. Growlerissa voimme tehdä asiat ihan miten vain haluamme, joten siksi keskustelemme sotilaiden kanssa viikoittain siitä mitä he haluavat. Me yritämme varmistaa, että heillä olisi parhaat mahdolliset työkalut.
Minun ehdotukseni oli, että tuodaan koneen softatestaajiksi lauma 12-vuotiaita. Eihän konetta komenneta niin, että ruuduilla on kummallisia sotkuisia symboleita vaan tiedon on oltava selkeää ja havainnollista. Sen on oltava kuin videopelissä, selkeää ja ymmärrettävää. Juuri sillä tapaa kuinka lapset vilkaisevat kerran pelin ruutua ja ymmärtävät heti mitä missäkin on ja mitä tapahtuu. Tehdään lapsista lentokoneen käyttöliittymäsuunnittelijoita!
Tehän näette simulaattorissa mihin suuntaan Growlerikin on menossa. Ohjaamoon asennetaan yksi suuri näyttö, jolla tieto esitetään 3D:nä. Voit zoomata karttaa sisään ja ulos, näet kaiken. Tämä kone kerää niin paljon dataa, että on mahdotonta näyttää kaikki kerralla. ”
EA-18G Growler: Mikä on paras mahdollinen Growlerien ja Super Hornetien yhdistelmä?
Growler-haastattelu osa 7/7
”Taivaalla lentävät tietokoneet vaihtavat jatkuvasti paljon tietoa. Kehitteillä on valtava tiedonsiirtoverkko, jolla koneet liitetään yhteen, se on kuin valtava taivaalla lentävä WiFi-verkko. Koneet keskustelevat keskenään ja kysyvät toisiltaan mitä sinä näet, minä näen tätä. Mitä minä näen, myös sinä näet. Hajautamme koneet toisistaan, jolloin sekä katetaan suurempi alue että voidaan tunnistaa havaittujen kohteiden sijainnit paremmin, kuin kolmiomittaamalla. Meillä on nopeat koneet ja nopeat tietokoneet, joten voimme tunnistaa uhkat nopeasti ja voimme seurata niitä. Kaikki mistä vain lähtee jonkinlainen signaali on seurattavissa.
Haluaisin jokaiseen tehtävään mukaan kaksi Growleria, koska näin saamme ilmaan enemmän korvia, jotka myös havaitsevat kohteiden sijainnit tarkemmin. Tänäänhän tehtävään ei lähdetä ellei mukana ole Growleria. Se on NO GO.
Entä mikä on optimaalinen Growlerien määrä ilmassa ja tehtävässä? Homma voisi toimia esimerkiksi niin, että ilmassa on kaksi Growleria ja maassa on kaksi varalla. Sitten Superit ilmaan ja tankkeri tankkaa koneita tarpeen mukaan. Kauanko voimme pysyä ilmassa? Se riippuu ihan omasta perseestä. Jos tankataan, niin alas ei ole mitään kiirettä.
Ilman Growleria tehtävä voi olla mahdoton, koska riski voi nousta valtavan korkeaksi. Kukaan ei ole näkymätön ilman Growleria. Growlerien ja Super Hornetien oikea yhdistelmä taaseen riippuu tehtävästä ja ilmavoimista. Hyvä ryhmä on 2-3 Growleria, jotka voivat tukea kaikkia koneita, jotka vain pystytään survomaan samaan ilmatilaan.
Merivoimilla on työkaluja eri tehtäväkokoonpanojen suunnitteluun. Sillä ei muuten ole väliä mitä koneita iskuryhmässä on, koska siihen tarvitaan aina myös Growler tukemaan. Aina. Ilmavoimien tai merivoimien koneet eivät mene yhtikäs minnekään ilman näitä koneita. ”
Koko haastattelusarja löytyy täältä:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLO3-t4nT9qWelIUUMYn2xwhjoPfu-WDad
Tilaamalla Siivet-lehden Youtube-kanavan autat meitä tekemään ilmailuvideoita jatkossakin. Tilaa se kätevästi tästä:
https://www.youtube.com/user/Siivet1986?sub_confirmation=1
Haastattelu, videot: Jukka O. Kauppinen