Ranskalainen Dassault tarjoaa omaa Rafale F4+ -hävittäjäänsä Suomelle uudeksi monitoimihävittäjäksi. Kone osallistui tammikuussa 2020 HX Challenge –testitapahtumaan ja Dassault kehuu, että heillä on hyvä työsuhde HX-tiimin ja Ilmavoimien kanssa.
Teksti ja kuvat: Pentti Perttula
Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 1/2020.
Tilaa toki lehti: https://siivet.fi/tilaa/
Suomen ilmavoimat ja HX-hanke näkevät käytännön testeissä hävittäjäjärjestelmien todelliset kyvyt, mutta mitä testit tarjoavat valmistajille?
Dassaultin Suomen-HX-kampanjajohtaja Benjamin Gardette vastaa kysymykseen teollisuuden näkökulmasta:
– Omistamme täältä saadun datan, joten ajan tullen voimme jakaa sitä niin paljon kuin haluamme vahvistaaksemme antamiamme tietoja. Saamme Ilmavoimilta datan lisäksi myös palautetta. Koska he ovat suomalaisia, he kertovat myös milloin ovat tyytyväisiä ja milloin eivät, naurahtaa Gardette.
Ilmavoimien operaatiopäällikkö ja HX-hankejohtaja, eversti Juha-Pekka Keränen täsmentää:
– He saavat kaiken oman datansa, mutta estämme täysin kenenkään muiden datan saannin.
Gardette kehuu yhteistyötä suomalaisten kanssa kuluneiden neljän vuoden aikana:
– Meille on rakentunut hyvä työsuhde HX-tiimin ja Ilmavoimien kanssa. Me ymmärrämme toisiamme, mikä auttaa luottamuksellisessa vuoropuhelussa. Suomen ympäristö on hyvin haastava ja vaatimukset hyvin korkeat. Meille on hyvin tärkeää ymmärtää, miten muiden maiden ilmavoimat toimivat ja miten esimerkiksi Suomen teollisuus ylläpitää ja tukee toimintaa.
Kaikki valmistajat puhuvat Suomen ympäristön haastavuudesta. Mistä se haastavuus koostuu? Gardette vastaa:
– Olosuhteet Suomessa eivät ole haastavat vain koneen näkökulmasta vaan myös henkilöstön näkökulmasta. Koneen operointi ja huoltaminen Suomen olosuhteissa on vaikeaa, ei ainoastaan sään puolesta vaan myös säännöllisen hajautetun harjoitustoiminnan, joka on hyvin omintakeinen Suomen ilmavoimille.
Keränen kertoo, että kylmät pakkassäät eivät ole ongelma, koska silloin kiitotiet ovat kuin kesällä ja koneilla on pakkasilmassa paljon työntövoimaa. Hankalimpia ovat jäätävät sääolosuhteet nollan molemmin puolin:
– Sää on iso tekijä, mutta myös muun muassa metsäinen maasto, joka synnyttää sensorien välittämään kuvaan varjoja ja tutkalle välkettä.

Kahden kaksipaikkaisen Rafalen varustuksena näytti olevan yhden keskirunkoon kiinnitetyn lisäpolttoainesäiliön lisäksi kaksi infrapunahakeutuvaa MBDA MICA IR -ilmataisteluohjusta ja toisessa koneessa (”4-FU”) rungon oikealla puolella Thales Talios -maalinosoitussäiliö. Toisessa koneessa ei ollut taktista tunnusta, vaan ainoastaan pyrstönumero ”301”. Kumpikin kone osallistui myös Sveitsin ilmavoimien testeihin. Kuva: Pentti Perttula
Ranska vakuutti luotettavuuttaan
Dassaultin tiedotustilaisuudessa Ranskan Suomen-suurlähettiläs Serge Tomasi valaisi osuudessaan Ranskan ja Dassaultin poliittista taustaa. Hän aloitti muistuttamalla, miten Suomen ilmavoimien ensimmäinen kone oli Ruotsissa rakennettu ranskalainen Thulin Parasol, mikä oli jo eurooppalaista yhteistyötä, ja että Suomen ilmavoimilla on ollut muitakin ranskalaiskoneita. Hän toi esille myös maiden puolustusministerien allekirjoittaman puolustusyhteistyöasiakirjan ja totesi:
– Ranska on eurooppalainen puolustuskumppani, ennustettava ja täysin sitoutunut pitkällä aikavälillä lisäämään Euroopan turvallisuutta. Haluan vielä korostaa, että Ranska on luotettava kumppani, valmis mobilisoimaan asevoimansa, kun liittolainen kohtaa aggressioita.
Hän sanoi myös, että Ranska on syvästi sitoutunut rakentamaan Euroopan puolustuspolitiikkaa ja pitkäaikaista kumppanuutta Suomen kanssa.
Prikaatikenraali Gaël Diaz de Tuesta Ranskan puolustusministeriön hankintavirastosta vakuutti esityksessään Ranskan puolustusministeriön puolesta, että Dassault toimitti Rafalet pysyen aikataulussa ja budjetissa ja että koneiden suorituskyky oli se, mitä oli luvattu. Sama on koskenut muun muassa uusinta F3R-versiota, joka voitiin ottaa käyttöön jopa hieman sopimuksessa määriteltyä ajankohtaa aikaisemmin lokakuussa 2018.
Ranska on mukana tulevaisuuden taistelukonehankkeessa (FCAS), mihin liittyen Tuesta ilmoitti:
– Rahoitukselliset ja operatiiviset suunnitelmamme perustuvat siihen, että Rafale on keskeisin ilmasodankäynnin voimavara, kunnes FCAS ja NGWS [seuraavan sukupolven asejärjestelmä] ovat operatiivisia ja kypsiä.
Se johtaa pitkälle 2060-luvulle. Sen jälkeen FCAS, Rafale ja NGWS täydentävät toisiaan.
Tuesta lupasi Suomelle myös pääsyn Ranskan rahoittamiin koulutukseen ja testauslaitoksiin. Myytäviin koneisiin ei hänen mukaansa aseteta mitään kykyrajoittimia.
– Luotamme Suomen apuun kehitystyössä henkilöstövaihdon, palautteen jakamisen, täyden koelentoyhteistyön kautta tulevaisuuden vaatimuksien ja uuden teknologian suhteen.
Tiivis Rafale-tietopaketti
Dassault kertoi Siivet-lehdelle lähes kaiken koneesta ja hankintaan liittyvästä teollisesta yhteistyöstä menemättä niihin kiellettyihin yksityiskohtiin.
Dassaultin operatiivinen neuvonantaja, entinen Ranskan ilmavoimien tarkastaja, kenraalimajuri (evp.) Joel Rode ylisti 15 minuutissa ansiokkaasti Rafalen monitoimiroolia, sensorikykyjä suhteessa ohjaamon käyttöliittymään, ilmataistelukykyä, ilmasta maahan kykyä ilmatorjuntauhan alla, häiveominaisuuksia, aktiivisia turvajärjestelmiä, tulivoimaa, pitkää lentomatkaa, osallistumisia harjoituksiin ja operaatioihin, koulutusjärjestelmiä, hälytysvalmiutta, kykyä toimia ankarissa olosuhteissa ja yksinkertaista huollettavuutta.
Gardette kertoi Dassaultin tiimin käyneen Suomessa lähes joka viikko jo neljän vuoden ajan tavaten Suomen puolustusvoimien, teollisuuden ja yhteistyökumppaneiden edustajia.
Hän selosti lyhyesti teollista yhteistyötä, jonka tavoitteina on turvata Suomen autonomisuus koneen operoinnissa, tukea operatiivisia vaatimuksia ja kehittää kestäviä liiketoiminta- ja teollisia malleja suomalaiselle teollisuudelle: Rafale-tiimi tukee Suomelle erityistä varaosaturvaa ja siksi siirtää massiivisesti koneen huoltoa Suomeen. Jaamme paljon Rafalen teknologiaa Suomen puolustusvoimille ja teollisuudelle [autonomisuuden] tukemiseksi. Sen täytyy tapahtua pitkäksi aikaa, ja työskentely suomalaisen teollisuuden kanssa viimeiset neljä vuotta on ollut todella ilo.
Viimeinen esiintyjä, Ranskan ilmavoimien laivueen komentaja, everstiluutnantti Clément Amagat on lentänyt yli 2 000 tuntia Rafale-hävittäjällä, josta 500 tuntia sotalentoja. Hän kertoi, että Rafaleille on kertynyt yli 300 000 lentotuntia Ranskan asevoimissa sisältäen 40 000 lentotuntia sotaoperaatioissa.
Teksti ja kuvat: Pentti Perttula
Artikkeli julkaistiin alkujaan Siivet-lehdessä, numerossa 1/2020.
Tilaa toki lehti: https://siivet.fi/tilaa/