Saab aloitti Gripen E/F-hävittäjien valmistamisen Brasiliassa

Brasilian Ilmavoimien Saab JAS 39E Gripen -hävittäjä. Kuva: Saab

Saab on aloittanut uuden Gripen E/F-hävittäjänsä valmistuksen Brasialiassa. Saab Aeronáutica Montagens (SAM) on ensimmäinen Ruotsin ulkopuolinen laitos, jossa valmistetaan osia yhtiön uuteen hävittäjään.

São Bernardo do Campon kaupungissa São Paulon alueella Brasiliassa sijaitseva tuotantolaitos valmistaa Gripenin rungon osia, jotka toimitetaan kokoonpanolaitoksiin Ruotsin Linköpingiin ja Embraerin tehtaalle Brasilian Gavião Peixotoon.

Saab allekirjoitti vuonna 2014 sopimuksen Brasilian kanssa 36 Gripen E/F -hävittäjän kehityksestä ja valmistuksesta. Viime vuoden syyskuussa toimitettiin ensimmäinen Gripen E -hävittäjä, jonka myötä Brasilian oma koelento-ohjelma käynnistyi.

Ensimmäiset SAM:n valmistamat Gripen-osat ovat peräkartio ja yksipaikkaisen version rungon etuosa. Jatkossa tuotantoon tulevat myös ilmajarrut, rungon takaosa, siipien salkolaatikot ja kaksipaikkaisen version rungon takaosa.

”Tämä on jälleen yksi Gripen-hankkeen Transfer of Technology (ToT) -ohjelman tuloksista. Brasilialaisten insinöörien ja kokoonpanotyöntekijöiden Saabin tehtailla saama perusteellinen teoreettinen ja käytännön koulutus muodosti perustan, jonka ansiosta SAM:n tuotantolinjan laatuvaatimukset ovat samat kuin tehtaallamme Ruotsissa”, kertoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

SAM työllistää tällä hetkellä yli 70 työntekijää, joista puolet on osallistunut tai osallistuu parhaillaan ToT-ohjelmaan Ruotsissa. Näistä työntekijöistä osa on jo suorittanut koulutuksensa ja palannut aloittamaan tuotannon Brasiliassa.

Lisätietoja: Saab Gripen E

Lisää Gripen E/F-uutisia: https://siivet.fi/tag/saab-jas-39-gripen-ef/

Lisää Gripen-videoita.