Alustavat tarjoukset Hornetin korvaajasta saapuvat aivan näinä päivinä

Hornetin suorituskyvyn korvaushanke  nytkähtää tällä viikolla ison askeleen eteenpäin, sillä viimeisetkin alustavat tarjouspyynnöt saapuvat. Suomi tullee saamaan viisi tarjousta uusista monitoimihävittäjistä.

Hanke etenee seuraavasti: Keväällä 2019 neuvotellaan konseptista ja kokonaisuudesta. Vuoden jälkipuoliskolla lähetetään tarkentava tarjouspyyntö, jonka jälkeen neuvotellaan lopulliset hankintakokonaisuudet. Lopulliset tarjoukset saadaan vuonna 2020, ja hankintapäätös tehdään vuonna 2021.

HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo:

Saapuvat tarjoukset analysoidaan kevään aikana ja niiden pohjalta neuvotellaan tarjoajien kanssa, mutta lopullisen hankintapäätöksen näkökulmasta kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei vuoden 2019 kuluessa voi tehdä. Vertailun sijaan kevään neuvotteluiden tavoitteena on analysoida ja ymmärtää täydellisesti valmistajien tarjoama konsepti ja kokonaisuus, ja edelleen neuvotella se Suomelle paremmaksi. Kevään neuvotteluiden ja uudelta hallitukselta mahdollisesti saatavan ohjauksen jälkeen laaditaan tarkennettu tarjouspyyntö. Tavoitteena on, että tarjouspyynnön tarkennus lähetetään alkusyksystä 2019.

Alustavan tarjouspyynnön vastaukset rakentuvat 64 lentokoneen kokonaisuuden ympärille. Oletus on, että kaikkien viiden tarjoajan järjestelmäkokonaisuudet ovat keskenään hyvinkin erilaisia johtuen erilaisista sensoreista, aseista, datasta ja koulutus- ja huoltoratkaisuista. Myös lentävä lavetti on tietysti erilainen kullakin tarjoajalla.  Hyvin todennäköisesti kaikki tarjoukset tulevat kuitenkin mahtumaan puolustusselonteossa annettuun 7-10 miljardin euron hintahaarukkaan.

Tiukka kilpailutilanne on ostajan etu. Tavoitteena on hankkia mahdollisimman paljon suorituskykyä niin edullisesti kuin mahdollista pitäen mielessä täysimääräisen korvaamisen edellytykset. Hankkeen lopulliset hankintakustannukset tulevat tarkentumaan tarjousten analyysin ja uuden hallituksen ohjauksen perusteella. Keskeisenä perusteena tulee olla hankittavan järjestelmän tuottama ennaltaehkäisy- ja puolustuskyky osana Suomen puolustusjärjestelmää.

Tavoitteena on, että aikanaan Suomi pääsisi valitsemaan viidestä ”täysimääräisestä” järjestelmäkokonaisuudesta Suomen tarpeisiin parhaan ja parhaiten sopivan kokonaisuuden. Tarjottavien kokonaisuuksien lopullinen suorituskyky ja komponentit, hävittäjien määrä mukaan lukien, selviää tarjouskilpailuprosessin ja evaluointien myötä.

HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Imavoimien komentaja Sampo Eskelinen totesi, että ”HX tulee tuomaan lisäarvoa koko puolustusjärjestelmälle. Se tuo ennen kaikkea valmiutta, nopeutta ja ulottuvuutta. Ilmaan on saatava kaikissa tilanteissa riittävästi koneita.”

Puranen huomauttaa myös, että hävittäjähankkeessa on oltava tarkkoja myös sotilaallisten tarpeiden ja poliittisen ohjauksen suhteen.

Esimerkiksi Kanadan ilmavoimien hävittäjähankinnat ovat vesittyneet ja ilmavoimien suorituskyky rampautunut, kun poliittinen turbulenssi on kaatanut hankintasuunnitelmat kerran toisensa jälkeen. Poliitikkojen henkilökohtaisten irtopisteiden kalastelu on johtanut sekä ilmavoimien lentäjäpakoon että kaluston vanhenemiseen ilman. Tämä on osattava välttää Suomessa.

Lisätietoja: https://www.defmin.fi/puolustushallinto/strategiset_suorituskykyhankkeet/havittajahanke_hx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *