Kylmän sodan veteraani sukellusveneiden kauhu P-3C Orion Porin näytökseen

P3 Orion. Kuva Rich Cooper via Pori Airshow

Porin lentonäytökseen saapuu yksi kylmän sodan ikoneista, joka jatkaa edelleen monien maiden asevoimien palveluksessa. Nimittäin nelimoottorinen Lockheed P-3C Orion – upea merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone.

Orionin siipien kärkiväli on yli 30 metriä ja sen pituus lähes 36 metriä. Lockheed P-3 Orion on käytössä useassa maassa merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntatehtävissä. Euroopassa konetyyppiä käyttävät Norja, Saksa, Kreikka, Espanja ja Portugali. Suurin käyttäjämaa yli sadalla koneella on ollut USA:n merivoimat. Kaikkiaan Orioneita on rakennettu yli 700 konetta.

Poriin saapuu Saksan merivoimien kone, joita heillä on kahdeksan kappaletta. Kone on täsmällisesti ottaen tyyppiä P-3C CUP+ Orion. Niiden kotitukikohta on Hampurin länsipuolelta Pohjanmeren rannalla sijaitseva Nordholz.

Koneita operoiva laivue on MFG-3, eli Marinefliegergeschwader 3 ”Graf Zeppelin”MFG-3 operoi Orion kalustollaan ympäri maailmaa, ja Orion miehistöt ovat tottuneet pitkiin ulkomaan komennuksiin. Orion pystyy lentämään jopa 17 tunnin lentotehtäviä meren päällä, jolloin kaksi uloimmaista moottoria sammutetaan polttoaineen säästämiseksi.

Vastapainoksi pitkiin operatiivisiin lentotehtäviin vierailu Porin lentonäytöksessä on Suomeen tulevan koneen miehistölle hyvin mieluinen.

Lockheed P-3 Orion on Suomessa harvinainen vieras. Konetyypin vierailu Poriin on vasta toinen Orionin lentonäytösvierailu Suomessa.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2022 järjestetään Porin Lentoasemalle 18.-19.6.2022.

Lisätietoja: https://poriairshow.fi/