Lehti: Rafale johtaa Sveitsin hävittäjäkilpailua

Rafalen teho-paino-suhde täysillä tankeilla ilman aseita on 1,04, täsmälleen sama kuin Hornetissa. Kuva: HESJA / Slawek Krajniewski

Sveitsin käynnissä oleva hävittäjähankinta aiheuttaa jännitystä maailman lentokonevalmistajien keskuudessa. Sveitsiläisen Le Matin-lehden mukaan kisan suosikiksi on kiilannut ranskalainen Rafale-kone

Sveitsin puolustusministeri on viitannut viime aikoina useammankin kerran ranskalaiseen vaihtoehtoon, kun hallitus ja media ovat käyneet keskustelua uuden hävittäjän tiimoilta. Puolustusvoimien edustajien vuodattamat vihjeet uuden koneen tarvittavista ominaisuuksista tuntuvat nekin vihjaavan Rafalen suuntaan.

Hävittäjähankinnan loppusuoralle on päässyt neljä tuttua konetyyppiä: Rafale, Eurofighter Typhoon, F/A-18E/F Super Hornet ja F-35. Hallituksen vasemmalla laidalla istuvat puolueet ovat ilmaisseet vastenmielisyytensä yhdysvaltalaisia konetyyppejä kohtaan, joten todennäköisesti valinta osuu jompaankumpaan eurooppalaiseen vaihtoehtoon. Rafalen puolesta puhuu myös Sveitsin vain pari kuukautta sitten tekemä ranskalaisen ilmavalvontajärjestelmän hankinta, jonka integrointi Rafaleen lienee huomattavasti yksinkertaisempaa kuin Typhooniin.

Sveitsin konehankinnan arvo asettuu noin 5,5 miljardin euron tuntumaan. Yhdellä uudella hävittäjätyypillä halutaan korvata sekä F-5 Tiger- että F/A-18C/D Hornet -koneet.

Päätös uudesta hävittäjätyypistä tehdään tiettävästi vielä tämän kuun aikana.

Lähde: Le Rafale est de plus en plus le favori à Berne