Mi-24-taisteluhelikopteri ensimmäistä kertaa Suomeen Porissa

Tšekin Mi-24. Kuva: Suomen Ilmailuliitto / Aviation Photocrew
Tšekin Mi-24. Kuva: Suomen Ilmailuliitto / Aviation Photocrew

Kesällä Suomen taivailla nähdään jotain kerrassaan upeaa – Tšekin Ilmavoimien Mi-24-taisteluhelikopteri sekä Mi-171Sh-kuljetushelikopteri näet esiintyvät Porissa näyttävällä pariesityksellä. Aluksi helikopterit lentävät yhdessä ja lopuksi Mi-24 lentää sooloesityksen. Mi-24:ää ei ole nähty aiemmin Suomessa lentonäytöksessä, joten luvassa on henkeäsalpaava show!

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2022 järjestetään Porin lentoasemalla 18.–19.6.2022. Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porista 1961 ja täytti 60-vuotta viime vuonna, jota juhlistamme Porissa näyttävällä Mi-24 ja Mi-171Sh pariesityksellä sekä useilla muilla helikoptereilla, jotka julkaisemme myöhemmin.

Mi-24 on yksi maailman kuuluisimmista taisteluhelikoptereista ja sen eri versiot ovat olleet käytössä jo 50-vuotta eri puolilla maailmaa lähes 70 maassa. Mi-24 on osallistunut lukuisiin konflikteihin ympäri maailmaa ja osallistunut mm. Iranin ja Irakin sotaan, taistellut Afganistanissa Neuvostoliiton miehityksen aikana, ollut taistelutoiminnassa useissa eri maissa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Syyriassa. Voidaankin sanoa, että Mi-24 on ollut aina siellä missä on konflikteja ollut. Mi-24 helikopteria ja sen eri versioita on edelleen käytössä lähes 50:ssä eri maassa. Ukrainan käynnissä olevassa sodassa sekä Venäjä että Ukraina käyttävät Mi-24 helikoptereita taistelutoiminnassa. NATO:n koodinimi Mi-24 helikopterille on ”Hind”.

Mi-171Sh on Suomessakin käytössä olleen keskiraskaan Mi-8 helikopterin viimeisin versio. Ulkonäöltään Mi-171Sh näyttää Mi-8 helikopterilta, mutta siinä on versiosta riippuen takaramppi ja kone on täysin uudistettu moottoreiden, järjestelmien, avioniikan ja muiden järjestelmien osalta. Tšekin Ilmavoimat on hyvin tyytyväinen Mi-171Sh kalustoonsa ja tšekien Mi-171Sh helikopterit ovatkin menestyneet hyvin eri NATO harjoituksissa joihin tšekit ovat niillä osallistuneet.

Pori Airshow

Pori Airshow on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2022. Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös Porissa järjestettiin 1979.

Porin historiallinen lentokenttä täytti hiljattain 80 vuotta, ja päälentonäytös juhlistaa kentän hienoa historiaa. Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, De Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Britanniasta Poriin 1980.

Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa 1961, mitä juhlistetaan samalla. Näytökseen onkin kutsuttu ulkomailta helikoptereita, joita Suomessa ei ole aiemmin nähty.

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin. Lockheed Martin esittelee Suomelle valittua F-35A Lightning II monitoimihävittäjää osastollaan.