Saab Gripen E esiteltiin Brasiliassa – kone nimettiin F-39:ksi

Brasilian ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen E. Kuva: Saab

Ensimmäinen Brasilialle toimitettu Gripen E -hävittäjä on lentänyt ensilentonsa matkatessaan Navegantesin lentokentältä Embraerin tehtaalle Gavião Peixotoon. Ruotsalainen hävittäjä on nimetty Brasiliassa F-39 Gripeniksi. Kone esiteltiin virallisesti Brasilian ilmavoimien lentäjänpäivänä lokakuussa.

Gripen E esiteltiin pääkaupunki Brasíliassa sijaitsevassa 1. lennoston tukikohdassa. Kone teki lennon tukikohdan yllä yhdessä brasilialaisen taitolento-osasto Smoke Squadronin kanssa.

”Gripenin tulo Brasiliaan ja sen ensilento ovat tärkeitä saavutuksia Brasilian Gripen-ohjelmassa. Olemme ylpeitä tästä yhteisestä taipaleesta, jossa on ollut mukana niin monta pätevää ja sitoutunutta ammattilaista kummastakin maasta”, sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson. ”Noudatamme koneiden sovittua toimitusaikataulua ja tulemme jatkossakin ylläpitämään pitkäaikaisia suhteitamme Brasilian kanssa.”

Embraer Defense & Securityn toimitusjohtaja Jackson Schneider korosti tämän kumppanuussuhteen laajuutta:

”Embraerilla on ratkaiseva rooli Gripen-ohjelman toteuttamisessa Brasiliassa. Yhtiö vastaa järjestelmien kehityksestä, integroinnista, koelennoista, loppukokoonpanosta ja lentokoneiden toimituksista Brasilian ilmavoimien toimintojen tukena. Gripen-ohjelmaan liittyvät teknologiansiirrot ovat meille erinomainen mahdollisuus kehittää nykyaikaisen sotilaskoneen kehittämistä ja valmistusta koskevaa osaamistamme.

Brasilian puolustusministeri Fernando Azevedo e Silva korosti lisäksi sitä, kuinka tärkeitä ovat Brasilian ja Ruotsin välisen yhteistyön tuottamat yhteiset kokemukset:

”Gripen parantaa Brasilian ilmavoimien operatiivista toimintakykyä ja tuottaa kumppanuussuhteen, joka edistää tutkimusta ja teollista kehitystä kummassakin kumppanimaassa”, puolustusministeri sanoi.

Ilmavoimien komentaja, kenraali Antonio Carlos Moretti Bermudez, pitää ensimmäisen F-39 Gripen -koneen saapumista tärkeänä virstanpylväänä:

”Brasilian ilmavoimat on hyvin tyytyväinen nähdessään tämän koneen lentävän oman maamme ilmatilassa. Uusi monitoimihävittäjä on hävittäjäkalustomme tuleva selkäranka, joka vahvistaa ilmavoimien kykyä varmistaa maan alueellinen koskemattomuus puolustaa niitä kahtakymmentäkahta miljoonaa neliökilometriä, jotka sen vastuulle on annettu”, korostaa and kenraali Antonio Carlos Moretti Bermudez.

Koelento-ohjelmaa laajennetaan Embraerin tehtailla Gavião Peixotossa sijaitsevalla Gripen Flight Test Centerillä, joka integroidaan täysin koelento-ohjelmaan, joka on ollut meneillään Saabin tehtaalla Linköpingissä vuodesta 2017. Brasilian toimintoihin kuuluvat lennonohjausjärjestelmän sekä jäähdytys-, lämmitys- ja paineistusjärjestelmän testaus sekä koneen testaaminen trooppisissa olosuhteissa. Koko Gripen E -ohjelmaa koskevien testien lisäksi Brasiliassa testataan vain Brasiliaan toimitettavia koneita koskevat ominaisuudet, kuten asejärjestelmien integrointi ja koneiden väliseen salattuun data- ja puheviestiliikenteeseen tarkoitettu Link BR2 -viestijärjestelmä.

Ensimmäinen sarjatuotantokone toimitetaan Brasilian ilmavoimien 2. lennostolle Anápolisiin (Goiásin osavaltioon) vuoden 2021 loppuun mennessä.

Brasilian Gripen-ohjelma

Yhteistyö Brasilian kanssa alkoi vuonna 2014 sopimuksesta, joka koski 36:n Gripen E/F -koneen kehittämistä ja valmistamista Brasilian ilmavoimille. Sopimus kattoi myös koneeseen tulevat järjestelmät, tuen ja laitteistot. Laaja teknologiansiirto-ohjelma, joka toteutetaan kymmenen vuoden aikana, edesauttaa paikallisen ilmailuteollisuuden kehitystä Brasilian Gripen-ohjelmaan osallistuvien kumppaniyritysten kautta.

Ohjelman aikana yli 350 brasilialaista asentajaa ja insinööriä osallistuu Ruotsissa järjestettyyn teoreettiseen ja käytännön koulutukseen, jonka tavoitteena on antaa tarvittava osaaminen samojen tehtävien toteuttamiseksi Brasiliassa. Koulutuksen on tähän mennessä suorittanut yli 230 ammattihenkilöä, joista suurin osa on jo palannut Brasiliaan ja työskentelee Gripen Design and Development Centerissä (GDDN).

Brasiliaan toimitettavat Gripen E/F -hävittäjät kehitetään ja valmistetaan yhteistyössä brasilailaisten asentajien ja insinöörien kanssa. Tämä yhteishanke on osa teknologiansiirto-ohjelmaa, jonka tavoitteena on tuottaa näiden toimintojen toteuttamiseen Brasiliassa tarvittavaa käytännön osaamista. Vuodesta 2021 alkaen Brasiliassa kootaan alusta asti 15 koneen sarja. Kaksipaikkaisen Gripen F -version kehittäminen edistyy hyvää vauhtia, ja monet siihen liittyvät toimet ovat parhaillaan meneillään Gripen Design and Development Centressä (GDDN) Gavião Peixotossa.