Saabin ensimmäinen GlobalEye-valvontakone valvoo Persianlahden herkkää tilannetta

Saab GlobalEye AEW&C.

Saab on toimittanut ensimmäisen monitoimisen GlobalEye-koneen Yhdistyneille arabiemiirikunnille 29.4.2020. GlobalEye on valvonta- ja varhaisvaroituskonejärjestelmä, joka tarjoaa pitkän havaintoetäisyyden sekä lentoajan ja antaa mahdollisuuden toteuttaa useita rooleja, kuten etsintä- ja pelastusoperaatioita, rajavalvontaa ja sotilaallisia operaatioita.

GlobalEyen ensimmäinen asiakas on Yhdistyneet arabiemiirikunnat, jossa ratkaisu on saanut nimen Swing Role Surveillance System (SRSS). Maa on tilannut kaikkiaan kolme GlobalEye-konetta ja ilmoittanut aikeistaan kasvattaa tilausta kahdella lisäkoneella. Persianlahdella GlobalEyen kyvyt joutuvat välittömästi testiin, sillä maa sijaitsee Irania vastapäätä. Yhdistyneet arabiemiirikunnat on läheinen Yhdysvaltain liittolainen ja lähialueella onkin riittämiin maa- ja ilmaliikennettä kuten myös eri valtioiden asevoimien jatkuvaa uhittelua. Seurattavia maaleja siis riittää.

”Ensimmäisen GlobalEyen toimitus on merkittävä virstanpylväs Saabille, mutta se on myös tärkeä askel koko valvonta- ja varhaisvaroituskoneiden historiassa. Olemme luoneet markkinoille täysin uuden vaatimustason, ja olen ylpeä voidessani todeta, että olemme toimittaneet Yhdistyneillä arabiemiirikunnille maailman kehittyneimmän valvontakonejärjestelmän”, sanoo Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

Saab GlobalEye -valvontakone on rakennettu Bombardier Global 6000/6500 -bisnesjetin runkoon, minkä myötä kone on taloudellinen sekä hinnaltaan että operointikustannuksiltaan. Yksinkertaistettuna vertailuna GlobalEye on rullannut, noussut ilmaan ja lentänyt puoli tuntia operointikorkeudessaan samalla polttoainekustannuksella millä F/A-18C Hornet on vasta rullannut kiitotien päähän. Koneessa on Saabin uusin pitkän kantaman Erieye-tutka ja lukuisia moderneja valvontasensoreita. Valvontatutka skannaa ympäristöä molemmin puolin konetta lähes 360 asteella ja kykenee mittaamaan 35 000 jalan korkeudessa aina 550 kilometrin etäisyydelle saakka ja havaitsemaan matalalla lentävät kohteet 450 kilometristä.

GlobalEye on myös osa Saabin tarjousta Suomelle HX-hankeessa.