Saabin Globaleye-valvontakoneille lisätilaus

Saab GlobalEye AEW&C.

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat on tilannut lisää Saabin Globaleye-valvontakoneita. Aikaisemmin Saudi-Arabian ja Iranin väliin sijoittuva pieni mutta sitäkin varakkaampi öljyvaltio on tilannut kolme kappaletta ruotsalaisvalmistajan valvontakoneita.

Globaleye kykenee tarkkailemaan niin maalla, merellä kuin ilmassakin tapahtuvaa liikennettä äärimmäisen nykyaikaisella varustuksellaan, sekä välittämään dataansa muille verkottuneille valvonta- ja puolustusjärjestelmille.

Aikaisemman kolmen koneen tilauksen lisäksi Yhdistyneet Arabiemiirikunnat on nyt tilannut kaksi lisäkonetta. Kaupan arvo on yli miljardi Yhdysvaltain dollaria.

GlobalEyen kyvykkyys riittää myös sekä rauhan- että kriisitilanteiden toiminnallisuuteen, sillä valvontatehtävien lisäksi konetta voidaan käyttää monipuolisesti myös esimerkiksi etsintä- ja pelastustehtäviin ja niiden koordinointiin, rajavalvontaan sekä ohjata eri puolustushaarojen operaatioita.

Saab GlobalEye -valvontakone on rakennettu Bombardier Global 6000/6500 -bisnesjetin runkoon, minkä myötä kone on taloudellinen sekä hinnaltaan että operointikustannuksiltaan. Yksinkertaistettuna vertailuna GlobalEye on rullannut, noussut ilmaan ja lentänyt puoli tuntia operointikorkeudessaan samalla polttoainekustannuksella millä F/A-18C Hornet on vasta rullannut kiitotien päähän.

Globaleye on ehdolla myös Suomen HX-hävittäjähankeessa Saabin JAS 39 Gripen E- ja F-hävittäjien rinnalla toimivaksi lentäväksi silmäksi ja taistelunjohtajaksi.

Lisätietoja: https://www.saab.com/products/globaleye

 

Lisää Siivet-lehden videoita videokanavaltamme osoitteesta https://www.youtube.com/user/Siivet1986/

Tilaa kanava tästä: https://www.youtube.com/user/Siivet1986?sub_confirmation=1