Gripen E:n mukana tulee koko kasa aseita – ”selvää pelotetta ja tehokasta vaikutusta”

Saab Gripen E lastinaan neljä Meteor- ja kaksi IRIS-T-ilmataisteluohjusta. Kuva: Saab
Saab Gripen E lastinaan neljä Meteor- ja kaksi IRIS-T-ilmataisteluohjusta. Kuva: Saab

Saab pelaa HX-hankkeen lähestyessä loppumetrejä vahvaa peliä monella rintamalla. Yksi yhtiön moneen kertaan alleviivaamista valteista on Gripen E -koneen edullinen hinta ja käyttökustannukset. Hävittäjäpaketin mukana tulee myös mittava valikoima aseita.

Saab alleviivaa, että heidän tarjouksensa asettuu selvästi Suomen 10 miljardin euron hintalapun alapuolelle – itse asiassa jopa lähemmäs yhdeksää miljardia. Lisäksi yhtiö lupaa, että konepaketin mukana tulee erittäin kattava asepaketti, jonka arvo on noin 20 prosenttia koko kauppahinnasta.

”Tämä takaa Suomen puolustukselle vahvan uskottavuuden”, kertoo Saabin Suomen HX-hankkeen kampanjajohtaja Magnus Skogberg.

”Verratkaa tätä vaikkapa JASMM-ohjushankinnan hintaan. Pelkät JASMMit maksoivat kymmenesosan (185 miljoonaa euroa) koko Suomelle tarjoamastamme asepaketista”, hän jatkaa.

Saabin koelentäjä ja neuvonantaja, Suomen Ilmavoimien entinen Hornet-koelentäjä Mikko Koli peesaa:

”Tämä on suoraa suorituskykyä, jolla voidaan tuottaa kriisitilanteessa selvää pelotetta ja tarvittaessa tehokasta asevaikutusta.”

Saabin koelentäjä ja neuvonantaja Mikko Koli Gripen E –simulaattorissa. Kuva: Saab

Saabin koelentäjä ja neuvonantaja Mikko Koli Gripen E –simulaattorissa. Kuva: Saab

Mitä aseita Suomelle sitten tarjotaan tai mitä on hankittavissa? Saabin kannan mukaan Gripen E:hen voidaan integroida mitä vain. Käytännössähän tämä on vain kustannuskysymys – jos asiakas haluaa extraa, asiakas maksaa extraa. Nyt koneen mukaan luvataan muun maussa ”parhaita aseita parhailta asevalmistajilta.”

”Tarjolla on harvoin parhaita aseita joka kategoriasta”, Skogberg ynnää ja esittelee Gripen E:hen jo integroituja ja Suomelle valmiilla toiminnallisuudella tarjottuja aseita, joita ovat muun muassa Meteor, IRIS-T, KEPD-350 Taurus ja Spear. Kaikki ovat kieltämättä tämän päivän ensilinjan ilmasta ilmaan- ja ilmasta maahan -aseistusta, jotka tarjoavat käyttäjälleen sekä merkittävää iskuvoimaa että pitkää kantamaa – eli aseet voidaan laukaista kaukaa, mahdollisesti vihollisen havaintoetäisyyden tai ilmatorjunta-aseiden kantaman ulkopuolelta.

Pakettia täydentävät uudet LADM-häirintäohjukset ja EAJP-häirintäjärjestelmät, jotka osaltaan tuovat turvaa Gripen-osastoille hämäten ja häiriten vastustajaa. Gripenien sisäisten elektronisten sodankäyntijärjestelmien lisänä toimivat LADM ja EAJP eivät välttämättä estä Gripen-osastojen havaitsemista, mutta voivat peittää niiden koon ja tarkan sijainnin oman suojakuplan, häirintäpilven alle. Tällöin vastustaja ei voi käyttää omia aseitaan summittaisesti, vaan joutuu pakostakin tulemaan lähelle katsomaan mitä siellä on – vai onko oikeasti mitään.

Samalla Saab alleviivaa, että ”hintalapussa ei ole mitään piilotettua”, vaan että se sisältää niin koneet, aseet, koulutuksen, simulaattorit, huoltojärjestelmät. Lisäksi ”Gripen E ja Globaleye mahtuvat myös Ilmavoimien vaatimuksiin käyttökustannuksista, eli ne saavat olla enintään 10 prosenttia puolustusbudjetista – enintään 250 miljoonaa vuodessa. Se ei tee edes tiukkaa, vaan rahaa jää myös tuleviin investointeihin.”

”Pitkällä tähtäimellähän Ilmavoimat varaa koneiden päivityksiin kaksi miljardia euroa. Koska Gripen E ja Globaleye ovat modulaarisesti ja joustavasti päivitettäviä, ilman kalliita uudelleensertifiointeja, voidaan tätäkin rahaa käyttää todelliseen kehitystyöhön ja koneen jatkuvaan parantamiseen.”

Teksti: Jukka O. Kauppinen

Kuvat: Saab

Linkki: Lisää juttuja HX-hankkeesta

Linkki: Lisää Gripen-videoita