Pyhtään lentokenttä saa valtiolta miljoonarahoituksen

Pyhtään lentokenttä - Helsinki-East Aerodrome

Pyhtään lentokentällä tavoitellaan kaksin käsin tulevaisuutta, etenkin nyt kun valtioneuvosto ehdottaa kentälle vuoden 2022 budjetissa 2,5 miljoonan euroa digitaaliseen lentokenttätoimintaan. Valtionavustus myönnetään Pyhtäällä toimivaan Helsinki East Aerodrome -investointikokonaisuuteen, joka toteuttaa liikennealan kestävän kehityksen tavoitteita.

– Avustuksella pyritään mahdollistamaan Pyhtäällä sijaitsevan alueen kehittyminen ilmailuteknologioiden edelläkävijäksi, esitystä perustellaan.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho ei peittele riemuaan valtioneuvoston linjauksesta.

– Lentokenttä on Pyhtään tärkein elinkeinohanke, ja se tarjoaa kasvun mahdollisuuksia koko Kymenlaaksolle. On hienoa, että myös valtakunnan päättäjät tunnistavat hankkeen valtakunnallisen merkityksen, kiittelee kunnanjohtaja Eho.

– Kymenlaakso on logistiikan maakunta. Kouvola on rautateiden solmukohta ja Kotka–Hamina meriliikenteen keskus. Pyhtää lisää palettiin ilmailun ulottuvuuden, Eho visioi.

Tähtäimessä tulevaisuuden ilmaliikenne

Redstone Aero Oy:n toimitusjohtaja Esa Korjula kaavailee Pyhtään lentokentästä tulevaisuuden ilmaliikenteen suunnannäyttäjää.

– Käytämme nimeä Helsinki East Aerodrome, koska kentän vaikutukset ulottuvat koko valtakuntaan, Korjula sanoo.

–Sähkö- ja miehittämättömät lentokoneet ratkaisevat osaltaan ilmaliikenteen ympäristökysymyksiä, Korjula sanoo.

Pyhtäälle on suunniteltu myös pienten lentokenttien yhteistä etälennonjohtokeskusta.

– Digitaalinen etälennonjohto mahdollistaisi pienten lentokenttien aukiolon huomattavasti nykyistä joustavammin ajoin, Korjula hahmottelee.