Saab laajentaa toimintaansa Tampereella ja Helsingissä – työn alla uutta huipputeknologiaa

Varjon virtuaalitodellisuussilmikko Saabin Gripen E -simulaattorissa

Saab jatkaa tutkimus- ja kehitystoimintansa laajentamista Suomessa uusimpina aluevaltauksinaan datalinkkipohjainen tiedonsiirtoteknologia sekä virtuaalisen ja yhdistetyn todellisuuden teknologia (VR/XR). Tämä uusin laajennus luo lähitulevaisuudessa 30–50 uutta työpaikkaa Saabin toimipisteisiin Tampereelle ja Helsinkiin.

Saab kiihdytti kasvuaan Suomessa vuonna 2017 perustamalla teknologiakeskuksen Tampereelle. Yksikkö on laajentunut huomattavasti, ja sen palveluksessa on tällä hetkellä noin 60 insinööriä. Painopisteenä on aina ollut edistyksellisen mikroaaltotekniikan kehittäminen ja valmistaminen esimerkiksi elektronisen sodankäynnin järjestelmiin sekä merivoimien johtamisjärjestelmien kehittäminen ja ylläpito. Lisäksi Saab tukee Puolustusvoimia tietyillä avainalueilla tytäryhtiönsä Combitech Oy:n kautta.

Saab kasvaa Suomessa sekä aiemmilla aloilla että uuden datalinkkitiedonsiirtoon ja virtuaalisen ja laajennetun todellisuuden teknologioihin keskittyvän tutkimus- ja kehitystoiminnan kautta. Tarjolla on useita uusia työpaikkoja, ja uusien alojen rekrytointi on jo aloitettu.

Datalinkkitiedonsiirron alalla Saabin työ Suomessa laajenee suunnattuihin datalinkkijärjestelmiin, jotka antavat mahdollisuuden luotettavaan viestintään esimerkiksi hävittäjäkoneen, valvontakoneen ja miehittämättömien koneiden välillä. Alaan liittyvään tutkimukseen ja kehitykseen kuuluvat esimerkiksi suurtaajuusantennijärjestelmät, signaalinkäsittely ja ohjelmallisesti määritellyt aaltomuodot.

Virtuaalisen ja yhdistetyn todellisuuden teknologiat tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia parantaa nykyisten ja tulevien tuotteiden realistisuutta ja tehokkuutta. Saab laajentaa toimintaansa tällä alalla ja pyrkii myös hyödyntämään suomalaista alan osaamista sekä sisäisesti että yhteistyössä muiden suomalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Saab on esimerkiksi yhdessä suomalaisen Varjo Technologies Oy:n kanssa kehittänyt Gripen E/F -simulaattoreihin yhdistettyyn todellisuuteen perustuvan koulutusympäristön, joka on nyt asiakkaiden saatavissa.

”Menestyksekäs kasvumme Suomessa jatkuu. Täällä on erittäin osaavia ihmisiä sekä pitkän aikavälin tutkimuksemme että meneillään olevan kehitystyömme tarpeisiin. Maantieteellinen ja kulttuurinen läheisyys sekä muut kahden teknologisesti kehittyneen pohjoiseurooppalaisen maan väliset yhtäläisyydet tekevät toiminnan laajentamisesta täällä meille helpon ja luonnollisen vaihtoehdon. Tulevina vuosina henkilöstömäärämme Suomessa kasvaa selvästi yli 300 henkilöön”, kertoo Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

Suomessa Saab kehittää, valmistaa ja ylläpitää edistyksellisiä järjestelmiä, ja paikallinen toiminta muodostaa osan Saabin maailmanlaajuisesta kehitysorganisaatiosta palvellen siten sekä maalle, merelle että ilmaan tarkoitettujen tuotteiden laajempaa markkina-aluetta. Samaan aikaan Saab tukee Puolustusvoimia Suomessa kehittämällä avainalueiden ja Suomessa toimivien järjestelmien huoltovarmuutta.

”Olen ylpeä osaavasta henkilöstöstämme, joka kehittää, valmistaa ja ylläpitää edistyksellisiä järjestelmiä. Puolustus ja turvallisuus ovat Suomelle ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä, ja vahva puolustusteollisuus on elintärkeä osa uskottavan ja toimintavarman operatiivisen kyvyn ylläpitämisessä. Me Saabilla olemme osa tätä tärkeää puolustusteollista perustaa Suomessa”, kertoo Saab Finland Oy:n toimitusjohtaja ja Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

Lisäksi Saab investoi voimakkaasti tutkimustoimintaan Suomessa. Se on yksi Aalto-yliopiston neljästä strategisesta kumppanista. Tällä hetkellä tämä kumppanuus käsittää yli 30 professoria, tutkijaa ja tohtorikoulutettavaa yli kymmenessä tutkimushankkeessa, joiden aiheina ovat tekoäly, sensoriteknologia, hydroakustiikka ja autonomiset järjestelmät. Kaikkiaan Saab investoi yhteistyöhön Aalto-yliopiston kanssa 23 miljoonaa euroa vuosina 2017–2026. Lisäksi Saab on ollut myös Teknologian tutkimuskeskus VTT:n strateginen kumppani vuodesta 2019. Vuonna 2021 Saab teki miljoonan euron lisäinvestoinnin, joka laajensi yhteistyötä VTT:n kanssa uusille tutkimusaloille.

Tagit