Ilmavoimat lentää nelostiellä Jyväskylässä

F/A-18C Hornet. Kuva: Ilmavoimat.

Ilmasotakoulu toteuttaa harjoituksen tällä hetkellä päällystetyön vuoksi suljettuna olevalla tieosuudella nelostiellä Tikkakoskella 24.7.2023 – 28.7.2023 Jyväskylän pohjoispuolella. Harjoitus tuo Ilmavoimien lentäjiä ja kalustoa Tikkakoskelle kaikkialta Suomesta.

Kesäbaana 23 -lentotoimintaharjoituksessa toteutetaan normaaleja koulutuslentoja sekä taitoja ylläpitävää koulutusta Ilmavoimien eri joukko-osastojen ohjaajille. Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea. Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien Ilmavoimien ohjaajien koulutukseen. Lentäjien lisäksi harjoituksessa on mukana lentotekniikan ja johtamisjärjestelmien asiantuntijoita. Harjoituksen johtajana toimii everstiluutnantti Teemu Kilpeläinen.

Harjoituksessa on lentotoimintaa kolmena päivänä: tiistaina 25.7. kello 12.00 – 1600. Keskiviikkona 26.7. ja torstaina 27.7. lentoja on kello 9.00 – 16.00 välillä. Lentotoiminnan aikana voi esiintyä melua Tikkakosken alueella.

Kesäbaana 23 -harjoituksessa lennetään kattavasti Ilmavoimien eri konetyypeillä. F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tukeutuvat Rissalaan ja Rovaniemelle, Hawk-suihkuharjoituskoneet Tikkakoskelle ja tukilentolaivueen Learjet-, Pilatus- ja Casa-kalusto lentää Pirkkalasta. Keski-Suomen alueella on odotettavissa vilkasta ilmaliikennettä harjoituksen aikana. Lentotoiminnalla on säävaraus.

Tätä nelostien varalaskupaikkaa kokeillaan nyt ensimmäisen kerran. Harjoitusalue alkaa Tikkakoskentien kohdalta ja jatkuu pohjoisen suuntaan nelostietä. Käytössä jo olevan rinnakkaistien liikennejärjestelyt eivät muutu, mutta Tikkakoskentie saatetaan joutua sulkemaan lyhyiksi ajoiksi lentotoimintapäivinä, jos lentoturvallisuus sitä vaatii.

Harjoitusalue on vartioitu ja suljettu yleisöltä. Katsojien on mahdollista seurata harjoitusta alueen eteläpäässä. Tarkempia tietoja yleisön katselualueesta julkaistaan Ilmasotakoulun Facebook-kanavalla ennen lentotoiminnan alkua.