Ilmailuhistoriallisia lautapelejä

Ilmailuhistorialliset lautapelit Kansalliskirjastossa

Siivet-lehden numerossa 3/2018 kerrottiin Kansalliskirjaston kokoelmista löytyvistä historiallisista lautapeleistä ja aivan erityisesti kokoelman ilmailullisista teoksista. Tällä videolla kuvamateriaalia muutamista ilmailuhistorian makupaloista. Osa peleistä löytyy myös Kansalliskirjaston Doria-julkaisuarkistosta.

Joissakin historiallisissa peleissä viehättää niiden upea tyylikkyys ja tietty uutisellisuus. Pelilaudat saattavat olla todella tyylikkäitä ja näyttäviä, ja ne ovat varmasti kutkattaneet pelaajiensa mielikuvitusta. Olihan esimerkiksi vuonna 1909 julkaistun Lentokilpailu-pelin aikaan lentäminen jotain todella outoa ja jännittävää, joten pelilaudan kiertäminen ”lentokoneilla” oli taatusti herättänyt ajatuksia lentämisestä. Luftens Eröfringin upeat yksityiskohdat kertovat, että pelilaudan taiteilija on ollut todella kiinni aiheessaan. Koelentäjän kortit puolestaan ovat upeaa 1950-luvun huumaa. Osa videolla nähtävissä kuvissa on julkaistu aikaisemmin Siivet-lehden artikkelissa ja verkkojatkossa, mutta videolla on lisämateriaalia ja BTS-kuvitusta.

 

 

Kuvissa:
Koelentäjä (1958)
Aeropeli -taitolentokilpailu (1950/1960-luku?)
Ilmataistelupeli (1950-luku)
Lentokilpailu (vuosi 1909)
Luftens Eröfring (1900-luvun alku)

Suurella tarkkuudella digitoidut pelien kotelot, ohjekirjat, pelilaudat ja objektit voi ladata maksutta itselleen ja tulostaa/painattaa haluamallaan tavalla omaan käyttöön, vaikka koristeeksi, tauluksi tai pelattavaksi.

Kansalliskirjasto: www.kansalliskirjasto.fi/fi
Kansalliskirjaston lautapelit: www.doria.fi/handle/10024/121989
Siivet 3/2018: http://siivet.fi/lehdet/3-2018/

Katso myös:

Lautapeli Suomen ilmasodasta – Buffalo Wings

Ilmailullisia historiallisia lautapelejä Kansalliskirjastossa