Jo 1000 F-35-konetta

F-35 tuotantolinja. Kuva: Lockheed Martin
F-35 tuotantolinja. Kuva: Lockheed Martin

Lockheed Martin on ohittanut 1 000 valmistuneen F-35-häivehävittäjän rajapyykin. Konetyyppi on myös Suomen seuraava monitoimihävittäjä.

Lavetteja kyllä valmistuu, mutta alihankinta koneen järjestelmien osalta vähän tökkii, joten uudet koneet varastoidaan Fort Worthissa odottamaan TR3-päivitystä, joka tukee koneen tulevaa Block 4 -valmiutta.

Block 4 -valmius oli määrä saavuttaa vuoden 2023 aikana, mutta nyt tavoitteena on saada jälkiasennukset valmiiksi vuoden 2024 huhti-kesäkuun aikana, jotta koneet saadaan vastaanottokoelentovalmiuteen.

Samaan aikaan Suomi valmistautuu vauhdilla F-35-tukikohtien infran rakentamisella. Rovaniemi on saamassa ensimmäiset koneensa vuonna 2026.

Suomalaisen henkilöstön F-35:n vastaanottokyvyn valmennus on jo parhaillaan käynnissä. Ensi vuonna F-35-ohjaajat ja -tekniikka siirtyvät tyyppikoulutukseen Yhdysvaltoihin. Tuolloin valmiina pitäisi olla Suomen ensimmäiset kuusi konetta.

Suomalaisten F-35-koneiden tuotanto on jo alkanut Fort Worthissa. Kuusi ensimmäistä konetta sijoitetaan valmistuttuaan USAF:n F-35-koulutustukikohtaan. Samassa tukikohdassa koulutetaan eri maiden henkilöstöjä. Suomalaiset tullaan kouluttamaan omilla koneillaan.

Ensimmäiset F-35-koneet lennetään Suomeen vuonna 2026, jolloin myös Rovaniemen lentotukikohta on mittavilla investoinneilla saatettu toimintakuntoon uudelle kalustolle ja henkilöstölle.

Teksti: Hasse Vallas

Kuva: Lockheed Martin