Kanada valitsi F-35:n

Norjan ilmavoimien F-35-koneita. Kuva: Norjan ilmavoimat.

Kanada on saanut viimein päätökseensä vuosia sählätyn hävittäjähankintansa. Kanada valitsi uudeksi hävittäjäkseen Lockheed Martinin 5. sukupolven F-35 Lightning II -hävittäjän Future Fighter Capability Project -hävittäjäkilpailutuksen päätteeksi. Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat saa 88 F-35A-monitoimihäivehävittäjää, Kanadan vaatimuksia vastaavan ylläpitoratkaisun sekä kattavan koulutusohjelman.

”Kanada on Yhdysvaltojen ystävä ja läheinen liittolainen. Maan päätös hankkia lähes 90 hävittäjää korostaa mahtavan F-35 Lightning II -hävittäjän arvoa”, sanoo F-35-ohjelman johtaja, kenraaliluutnantti Mike Schmidt.

F-35 vahvistaa Kanadan operatiivista toimintakykyä liittolaistensa kanssa Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskuksen (NORAD) ja Naton yhteistoiminnan kulmakivenä. 21. vuosisadan turvallisuusympäristön kriittisenä solmukohtana F-35 tarjoaa lentäjälle etulyöntiaseman mitä tahansa vihollista vastaan, jotta hän voi suorittaa tehtävänsä ja palata turvallisesti kotiin.

”Yhdessä kanadalaisten puolustusalan kumppaniemme kanssa olemme ylpeitä tästä valinnasta ja siitä, että pystymme jatkossakin tarjoamaan F-35-ohjelmaan liittyen korkeaa osaamista vaativia työpaikkoja Kanadassa”, sanoo Lockheed Martinin Kanadan-yksikön toimitusjohtaja Lorraine Ben.

”F-35-ohjelma tuottaa Kanadan avaruus- ja puolustusteollisuudelle valtavasti taloudellista hyötyä, ja odotamme innolla jatkuvaa kasvua.”

F-35-hävittäjät operoivat tällä hetkellä 27 tukikohdasta käsin ympäri maailmaa, ja yhdeksän valtiota käyttää F-35:tä omalla maaperällään. Parhaillaan käytössä on yhteensä yli 890 F-35-hävittäjää, joiden käyttöä ja ylläpitoa varten on koulutettu yli 1 870 lentäjää ja 13 500 mekaanikkoa.