Neljä sotilashelikopteria Saksasta ja Ruotsista Porin näytökseen

Saksan merivoimien SeaLynx-helikopteri. Kuva: Rich Cooper

Porin lentonäytökseen kesäkuussa saapuu kolme sotilashelikopteria Saksasta sekä yksi Ruotsista.  Saksan maavoimien eli ”HEER”:n NH90-helikopteri lentää Poriin maanäyttelyyn. Helikopterityyppi on sama mitä Suomen Maavoimat käyttää. Saksan NH90 koneiden naamiomaalaus on samantyyppinen kuin suomalaisten NH90-koptereiden. Myös Ruotsin Ilmavoimat tuo Poriin NH90-helikopterin. Näin yleisöllä on mahdollisuus nähdä kolmen eri maan NH90-helikopterit vierekkäin samassa lentonäytöksessä.

Ruotsin Ilmavoimien NH90:t eli HKP 14, kuten kopteria kutsutaan Ruotsissa, on rakennettu Suomessa Patrian Jämsän Hallin tehtaalla. Niissä on erona suomalaisiin ja saksalaisiin NH90-helikoptereihin korkeampi matkustamo, ja ne ovat maalattu kokonaan harmaiksi. Tämä kokoero näkyy hyvin, kun vertaa Ruotsin, Suomen ja Saksan koptereita Porin lentonäytöksessä.

Saksan merivoimien eli ”MARINE”:n Westland SeaLynx– ja Eurocopter EC-135 -helikopterit lentävät myös Porin lentonäytökseen. Westland Lynx ja sen meriversio SeaLynx on palvellut ja palvelee lähes 20 maassa eri puolilla maailmaa.

Westland Lynx teki helikoptereiden nopeusennätyksen 400,87 km/h vuonna 1986. Ennätys on säilynyt viime vuosiin asti. Useiden maiden merivoimat käyttävät Lynxiä sukellusveneiden torjuntaan. Lynxistä on myös maaversio, jossa on pyörien tilalla jalakset. Esimerkiksi Britannian maavoimat käyttivät tätä versiota. Lynxista on kehitetty uusi versio Wildcat joka on edelleen tuotannossa. Saksan merivoimat operoi Lynxillä merivoimien helikopterikansilla varustetuilta aluksilta. Lynxiä käytetään monipuolisesti eri merivoimien tehtäviin merellä. Porissa Saksan merivoimien SeaLynx nähdään maanäyttelyssä.

Saksan merivoimien EC-135 on koulutushelikopteri, jolla koulutetaan uusia helikopteriohjaajia mm. SeaLynx-helikopteriin. EC-135 on hyvin suosittu helikopteri maailmalla erilaisissa tehtävissä niin sotilas- kuin siviilikäytössä ja sitä on käytetty Suomessa mm. lääkärihelikopterina.

Ulkomaisia helikoptereita nähdään Suomessa vain harvoin lentonäytöksessä, sillä välimatkat ja siirtolennot tänne ovat pitkiä. Siksi onkin poikkeuksellisen hienoa, että Poriin saapuu ennätysmäärä helikoptereita juhlistamaan Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminnan yli 60-vuotista taivalta.

Porin lentonäytöksessä on mukana myös Tšekin Ilmavoimien Mi-24-taisteluhelikopteri ja Mi-171Sh-kuljetushelikopteri.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Porissa 18.-19.6.2022.

Lisätietoja: https://poriairshow.fi/