Yhdysvaltain pikkulentotukialus harjoittelee Suomen merivoimien kanssa

Lockheed-Martin F-35
F-35:n elektro-optinen maalinnusjärjestelmä (EOTS) on rakennettu koneen sisään ja siitä näkyy vain kulmikas, ikkunallinen kohouma. Kuva: USAF / Christopher Callaway

Suomen lähivesille on saapunut hieman harvinaisempi vieras. Parhaillaan käytävässä harjoituksessa Suomen lähialueella operoi muun muassa Yhdysvaltain laivaston pieni lentotukialus, tarkemmin sanoen maihinnousutukialus, USS Kearsarge (LHD-3).

Vuonna 1993 palvelukseenotettu Wasp-luokan pikkutukialus on uppoumaltaan 40 500 tonnia ja pituudeltaan 256 metriä. Laiva on tarkoitettu muun muassa maihinnousuoperaatioiden ja merijalkaväen tukemiseen, voiman projektoimiseen ja humanitaarisiin tehtäviin. Sotatoimissa alukselta toimii AV-8B Harrier II –monitoimihävittäjiä tai F-35B Lightning II -häivehävittäjiä, MV22B Osprey -lentokoneita, CH-53E Super Stallion sekä UH-1Y Venom -helikoptereita. Tarpeen tullen alus voi myös toimia puhtaasti kevyenä lentotukialuksena Harrier II- tai F-35B-hävittäjillä varusteltuna, jolloin helikopterit pois jättämällä kyytiin mahtuu lähes kolme kertaa normaalia enemmän tukialuskoneita.

USS Kearsargen lisäksi lähivesillä seilaa raskassarjalainen Whidbey Island –luokan maihinnousualus USS Gunston Hall ja Arleigh Burke –luokan ohjusristeilijä USS Gravely. USS Gravely vastaa kooltaan suurin piirtein Ukrainan upottamaa Slava-luokan ohjusristeilijä Moskvaa, mutta on taistelukyvykkyydeltään tehokkaampi ja selviytymiskykyisempi.

Iskukykyisen laivasto-osaston PASSEX-harjoittelu ja osallistuminen Suomen ja Ruotsin laivastoharjoituksiin on osaltaan signaali Venäjälle, samalla kun yhteistyö ja harjoittelu kehittää valmiutta ja yhteistoimintakykyä eri viranomaisten ja kumppanimaiden kanssa ja parantaa Puolustusvoimien kykyä alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen.

Harjoituksiin osallistuvat myös Ruotsin merivoimien alukset FS Gävle ja FS Carlskrona.

Samalla Suomen rannikkolaivasto harjoittelee meriliikenteen suojaamista sekä viranomaisyhteistyötä merellä Ahvenanmaan eteläpuolella. Osana harjoittelua Rajavartiolaitos ja Merivoimat toteuttavat yhdessä alustarkastusharjoituksen.