F-35 häivehävittäjä livahtaa Porin lentonäytökseen

Lockheed Martin F-35A Lightning II häivehävittäjä saapuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Porin lentoasemalle 18.-19.6.2022. Tämä on ensimmäinen kerta, kun viidennen sukupolven F-35 taistelukone vierailee Suomessa sen jälkeen, kun Ilmavoimat valitsi konetyypin Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Kone on nähty aikaisemmin kahdessa näytöksessä Suomessa: Turussa 2019 kone oli maanäyttelyssä yleisön nähtävänä, 2021 Kaivopuistossa puolestaan nähtiin Virosta saapuneen italialaisen F-35A-hävittäjän ohilento.

Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -konetta omalla osastollaan.

Poriin saapuu kaksi USA:n Euroopan ilmavoimien F-35A taistelukonetta. Koneet tulevat Poriin RAF Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta Britanniasta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (United States Air Force Europe eli USAFE) tukikohta. F-35A koneet korvasivat Boeing F-15C koneet Lakenheathin tukikohdassa.

F-35A koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, eivätkä osallistu lento-ohjelmaan.

Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien F-35A koneet toimitetaan Lapin Lennostoon Rovaniemelle 2026.

F-35 koneesta on kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C. F-35:n ovat valinneet seuraavaksi taistelukoneeksi mm. Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia. Näistä neljä ensimmäistä korvaa F-16 koneet F-35 kalustolla ja Italia sekä Britannia Tornado rynnäkkökoneet.

Lisätietoja: https://poriairshow.fi/