Alppilentäjät – Revision -elokuva Yle Areenaan

Siivet 3/2021 - Savoia S.9 – Alppilentäjien lentokone – Pekka Potka

Siivet-lehdessä kattavasti esitelty Alppilentäjät-dokumenttielokuva saapuu katsojien eteen 13.12.2021 Yle Areena -palvelun kautta. Elokuva kertoo Suomen Ilmavoimien 7.9.1920 tapahtuneesta onnettomuudesta Sveitsin alpeilla. Dokumentti tutkii onnettomuuksia nykytietämyksen ja tekniikan avulla. Se on samalla huikea matka ilmailun historiaan, se vie katsojat lennolle aidoille tapahtumapaikoille Alppien jylhiin maisemiin. Ohjaaja Ilkka Liettyä. Tuotantoyhtiö Videosto Oy / Filmituotanto Valos.

Kolme suomalaista sotilaslentäjää nousi ilmaan 7.9.1920 kahdella Savoia-lentoveneellä Italiasta, Sesto Calenden Maggiore-järveltä. Heidän tarkoituksenaan oli lentää Suomen silloisille ilmavoimille lahjoitetut lentokoneet Suomeen. Heidän reittinsä kulki Sveitsin Alppien ylitse kohti Saksaa, Tanskaa ja Ruotsia. Molemmat koneet tuhoutuivat erillisissä onnettomuuksissa Sveitsissä. Kolme suomalaislentäjää ja italialainen mekaanikko saivat surmansa. Tapahtuman johdosta menehtyneitä lentäjiä kutsutaan Alppilentäjiksi, ja Ilmavoimien vainajien muistopäivää vietetään vuosittain tällä päivämäärällä, seitsemäntenä syyskuuta.

Alppilentäjät-elokuva kertoo Alppilentäjien tarinan, ja näyttää katsojilleen minkälaisissa olosuhteissa lentäjät toimivat sata vuotta sitten. Lento koetaan visuaalisesti Alppien henkeäsalpaavissa maisemissa. Tutustumme 1920-luvun lentokonetekniikkaan, italialaiset, sveitsiläiset ja suomalaiset ilmailun asiantuntijat analysoivat lentäjien reittiä ja suoritusta. Katsojalle selviää, minkälaisia ennenkokemattomia haasteita lentäjät joutuivat kohtaamaan. Elokuva on kunnianosoitus Suomen Ilmavoimille, sen henkilöstön taidoille, rohkeudelle ja uhrauksille.

Lisätietoja: https://areena.yle.fi/1-50885582

Lisätietoja: https://alppilentajat.fi/