Patria valmistaa F-35-hävittäjien osia maailmanlaajuisesti

F-35, Lockheed Martin Aeronautics Photo by Kaszynski

Patria ja Lockheed Martin allekirjoittivat Suomen F-35-hankkeen suoran teollisen yhteistyön raamisopimuksen. Tämä sopimus sisältää laskutelineluukkujen tuotantolinjan pystyttämisen ja hyväksyntäprosessin Patrian Hallin toimipisteessä Jämsässä. Tuotantolinjalla tehdään laskutelineluukkuja F-35-koneisiin maailmanlaajuisesti.

”Tämä pitkäaikainen sopimus 400 F-35-laskutelineluukkusetin valmistuksesta on tärkeä lisä Patrian tulevaisuuden kyvykkyyksiin. Lisäosaaminen F-35-koneen materiaaleissa täydentää F-35-eturunkokoonpanon kanssa Suomen huoltovarmuutta. Yhteistyö Lockheed Martinin ja F-35:n toimitusketjun kanssa on jälleen kerran edennyt suunnitellusti ja tuloksellisesti”, sanoo Petri Hepola, Patrian F-35:n hankejohtaja.

Laskutelineluukkujen valmistus on yksi keskeinen osa F-35:n teollista yhteistyötä Suomessa, jolla edistetään teknistä osaamista 5. sukupolven lentokoneiden tuotannossa. Hanke tarjoaa korkean teknologian valmistustyötä vuosikymmeniksi eteenpäin ja se luo suomalaiselle teollisuudelle mahdollisuuksia varautua ylläpitoon tulevaisuudessa.

”Suomelle tarjotut F-35:n kyvyt hyödyntävät ja lisäävät alan teollisuuden tietämystä, mikä parantaa Suomen huoltovarmuutta”, sanoi Mike Shoemaker, Lockheed Martinin F-35-asiakasohjelmien johtaja. ”Odotamme innolla yhteistyötä Patrian kanssa vahvan tuotantokyvyn kehittämiseksi Suomessa ja laajemmin kumppanuutta suomalaisen teollisuuden kanssa ohjelman koko elinkaaren ajan.”

Sopimus on osa Lockheed Martinin ja suomalaisen teollisuuden, yliopistojen ja tutkimusryhmien välistä hankeyhteistyötä, jossa keskitytään F-35-tuotantoon, huoltovarmuuteen ja puolustukseen liittyviin teknologioihin. F-35:n teollinen yhteistyöratkaisu Suomessa luo vahvaa osaamista huoltovarmuuteen ja se on myös kansantalouden kannalta merkittävä.