Ruotsi neuvottelee mahdollisesta Patriot-järjestelmän hankinnasta

 

Kuva: Alpert Nathan / Israeli Government Press Office

Kuva: Alpert Nathan / Israeli Government Press Office

Raytheonin Patriot -ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmä on saanut uuden galliumnitridi-AESA-tutkan ja on nyt valmis kenttäkokeisiin. Yhtiö on ottanut merkittävän riskin: vuonna 1982 käyttöön otettua Patriotia on päivitetty koko ajan, mutta nyt siihen integroitiin yhtiössä 16 vuotta kehitettyä galliumnitriditeknologiaa, jonka hinnaksi on tullut yli 200 miljoonaa dollaria. Sen ansiosta järjestelmän toivotaan pysyvän käytössä aina 2040-luvulle saakka.

Raytheonilla on vakava kilpailija, Lockheed-Martin, joka kehitti oman ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmänsä, MEADSin (Medium Extended Air Defense System). Raytheonilla uskotaan kuitenkin uuden puolijohdeteknologian lisäävän Patriotin tehokkuutta ja kaksinkertaistavan järjestelmän luotettavuuden. Ensimmäisenä uuden Patriotin tutkaa kokeilee Yhdysvaltojen maavoimat jo tässä kuussa. Sen jälkeen järjestelmä ei esiinny julkisuudessa ainakaan ennen loppuvuoden kenttätestejä.

Kreikka, Espanja ja Japani ovat päivittämässä Patriotejaan. Niiden lisäksi potentiaalisia asiakkaita ovat yhtiön mukaan Suomi, Ruotsi, Puola, Tšekki, Romania ja Turkki. Puola ilmoitti jo viime keväänä valinneensa Patriotin, mutta uusi hallinto saattaa vielä pyörtää päätöksen, koska on aloittanut uudelleen neuvottelut MEADSista. Turkki, joka jo valitsi kiinalaisen järjestelmän, peruutti valintansa ja neuvottelee nyt Patriotista ja MEADSista.

Ruotsin kanssa Raytheon on neuvotellut Patriotista jo vuoden päivät ja yhtiön mukaan kiinnostus on ollut merkittävää. Ruotsi neuvottelee myös muiden valmistajien kanssa. Suomi, Tšekki ja Romania ovat Ruotsia jäljessä, mutta ovat osoittaneet kiinnostustaan. (PP)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *