F-22 Raptor -hävittäjiä Puolaan pysyvästi?

Kuva: USAF / Ryan Crane

Kuva: USAF / Ryan Crane

Puolalaisen Rzeczpospolita-sanomalehti siteeraa amerikkalaista kenraali David W. Allvinia, jonka mukaan Yhdysvallat saattaa sijoittaa F-22 Raptor -hävittäjiä pysyvästi Puolaan. Yhdysvaltojen Euroopan esikunnan Strategy and Policy -osaston johtaja Allvin on saanut idean puolalaisten lentotukikohtien vahvistamisesta sen sijaan, että rakentaisi Puolaan pysyviä amerikkalaistukikohtia, mikä voisi rikkoa TAE-sopimusta (sopimus tavanomaisista asevoimista Euroopassa). Pentagon on jo ehdottanut ajatusta Yhdysvaltain kongressille, jonka täytyy vielä hyväksyä se.

Rzeczpospolita arvioi, että Raptorit sijoitettaisiin mahdollisesti Łaskin lentotukikohtaan Łódźin kaupungin lähelle, koska siellä on jo Puolan ilmavoimien F-16-hävittäjiä. Samoja koneita on myös Krzesinyn tukikohdassa Poznanin lähellä, mutta tukikohta ei sisälly Yhdysvaltojen ERI-ohjelmaan (European Reassurance Initiative). Kaksi Raptoria teki jo viime vuonna vierailun Łaskin tukikohdassa, mikä sekin voi jo viitata tuleviin suunnitelmiin. Pentagon on sijoittamassa 8,2 miljoonaa dollaria Puolan Łaskin ja Powidzin tukikohtien kehittämiseen.

Igor Sutiakinin, brittiläisen Royal United Services Instituten (RUSI) tutkijan, mukaan F-22:ien sijoittaminen Puolaan olisi läpimurto, joka muuttaisi Yhdysvaltojen avun Puolalle puolustuksellisesta hyökkäykselliseksi. Raptorien tulo Puolaan saisi Venäjän tuomaan ydinkärjin varustetut Iskander-ohjukset Kaliningradiin. (PP)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *