Saab tarjoaa Suomelle 64 hävittäjää ja kahta GlobalEye-valvontakonetta

Brasilian Ilmavoimien Saab JAS 39E Gripen -hävittäjä. Kuva: Saab

Saab ja Ruotsin hallitus ovat jättäneet Suomelle lopullisen ja sitovan tarjouksensa HX-hävittäjähankintaa varten. Tarjoukseen sisältyy 64 Gripen E -hävittäjää ja ”erittäin laaja aseistuspaketti” sekä kaksi GlobalEye AEW&C -valvontakonetta.

Saabin mukaan ”tarjottu ratkaisu sisältää uusinta huipputeknologiaa jatkuvasti muuttuvan ja hyvin haasteellisen toimintaympäristön vaatimuksiin. Gripen on suunniteltu torjumaan alueellamme ilmeneviä uhkia. Lisäksi se on suunniteltu toimimaan maantietukikohdista vaativissa ilmasto-olosuhteissa ja helposti huollettavaksi varusmiesmekaanikkojen voimin. Tarjous sisältää edistyksellisimpiä asejärjestelmiä, muiden muassa pitkän kantaman Meteor-ilmataisteluohjuksia, lyhyen kantaman IRIS-T-ilmataisteluohjuksia, keskipitkän kantaman SPEAR-maataisteluohjuksia sekä erittäin pitkän kantaman KEPD350/Taurus-risteilyohjuksia maamaaleja vastaan.”

Hävittäjien lisäksi Saab tarjoaa GlobalEye-johto- ja valvontakoneita, jotka mahdollistavat Suomelle täysin uudenlaisia valvonta- ja operaatiokykyjä. GlobalEye Myös soveltuu myös rauhanaikaiseen valvonta- ja ohjaustoimintaan. Sen avulla voidaan esimerkiksi koordinoida tehokkaasti pelastustoimia, valvoa merialueita ja johtaa yhteistoimintaa Puolustusvoimien muiden puolustushaarojen kanssa. GlobalEye on myös tehokkaasti integroitu Gripen-hävittäjien kanssa.

”Gripenin erinomaisten kykyjen ja erittäin hyvän käytettävyysasteen ansiosta Suomi voi uudistaa hävittäjäkalustonsa tinkimättä hävittäjien määrästä, ja todella kilpailukykyisten elinkaarikustannusten ansiosta Puolustusvoimat pysyvät budjettitavoitteissaan ja pystyvät jopa jättämään marginaalin muille tärkeille puolustuskyvyille tulevina vuosina”, Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson sanoo.

”GlobalEyen tarjoaa lisää sensorikykyjä, jotka tuottavat strategisia reaaliaikaisia tietoja niin Gripenille kuin muille Puolustusvoimien osille. Olemme tyytyväisiä voidessamme sisällyttää tarjoukseemme maailman edistyksellisimmän AEW&C-järjestelmän, GlobalEyen.”

Tarjoukseen sisältyvät myös kaikki tarvittavat laitteistot ja järjestelmän käytön edellyttämät palvelut sekä lisäksi laaja teollisen yhteistyön ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää Suomen kansallisia valmiuksia itsenäisen toimitusvarmuuden takaamiseksi. Ohjelmaan kuuluu huolto-, korjaus- ja ylläpitokykyjen siirtäminen paikalliselle teollisuudelle, hävittäjän osien tuotantoa sekä moottoreiden ja koneiden loppukokoonpanoa. Saab myös perustaa Suomeen Gripen & GlobalEye järjestelmäkeskuksen, joka varmistaa järjestelmien itsenäisen toimintakyvyn ja kykyjen jatkuvan kehityksen vuoteen 2060 saakka.

Saabille Suomen hävittäjähankinta on merkittävä haaste ja mahdollisuus. Yhtiöllä on maassa pitkä historia ja se laajentaa jatkuvasti toimintaansa Suomessa kumppanuuksilla paikallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Viime vuosina Saab on aloittanut laajan tutkimusyhteistyön Aalto-yliopiston kanssa ja perustanut Tampereelle jo yli 50 insinööriä työllistävän teknologiakeskuksen. Lisäksi yhtiö tekee monipuolista yhteistyötä VTT:n ja monen suomalaisen puolustusalan yrityksen kanssa.

Lisätietoja: https://www.saab.com/fi/markets/finland/tuotteet/gripen-e