Häivehävittäjä F-35:n lopullinen tarjous toimitettu Suomelle

F-35, Lockheed Martin Aeronautics Photo by Liz Lutz

Yhdysvaltain hallitus ja Lockheed Martin ovat toimittaneet Suomen hallitukselle lopullisen tarjouksensa HX-hankkeeseen. Lockheed Martinin tarjoama F-35A on ainoa tarjolla oleva viidennen sukupolven häivehävittäjä. Sen kerrotaan tarjoavan Suomelle ”ainutlaatuista suorituskykyä, huoltovarmuutta ja teollista yhteistyötä.”

F-35-tarjous sisältää sekä F-35A-hävittäjät sekä ylläpitoratkaisun, joka ”täyttää Suomen huoltovarmuusvaatimukset myös tilanteessa, jolloin Suomen rajat on suljettu poikkeusolojen takia.”

Lopullinen tarjous sisältää lisäksi suomalaiselle puolustusteollisuudelle suoraan F-35:n valmistukseen ja ylläpitoon liittyviä mahdollisuuksia, ”joita ei ole aikaisemmin tarjottu.”

F-35-ohjelman johtaja Bridget Lauderdale kertoo:

”F-35 tarjoaa suomalaiselle teollisuudelle huipputeknologian työpaikkoja, jollaisia mikään kilpailijamme ei pysty tarjoamaan. Tuotantoyhteistyö jatkuisi yli 20 vuotta ja F-35:n ylläpidon yhteistyö 2050-luvulle saakka. Suomi ylläpitäisi omia F-35-hävittäjiään sekä lisäksi tukisi globaalia F-35-laivastoa valmistamalla merkittäviä koneen osia.”

F-35-tuotannon ulkopuolella Lockheed Martin rakentaisi suomalaisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa kumppanuuksia puolustusyhteistyön kehittämiseksi ja edistämiseksi epäsuoran teollisen yhteistyön hankkeissa.

Valmistajan mukaan ”häiveteknologia, yliääninopeus, edistykselliset sensorit, suuri asekuorma ja pitkä toimintasäde tekevät F-35-monitoimihävittäjästä maailman edistyksellisimmän, selviytymiskykyisimmän ja parhaiten verkottuneen lentokoneen. Se on myös kustannustehokkain ratkaisu Suomen ilmavoimien tulevaksi hävittäjäksi tarjoten ainoan 5. sukupolven hävittäjän 4. sukupolven hävittäjän hinnalla.”

F-35-koneita on toimitettu 13 valtiolle, joista yhdeksän käyttää koneita omalla maaperällään ja kuusi on jo käyttänyt konetta operatiivisissa tehtävissä. Palveluskäytössä on jo yli 630 F-35-hävittäjää, jonka käyttöön on koulutettu yli 1 300 lentäjää ja 10 380 mekaanikkoa.

Tämänhetkisten tietojen mukaan F-35A-koneiden hinta on 14. tuotantoerässä 77,9 miljoonaa dollaria kappale. Tilauskirjoissa on tällä hetkellä kaikkiaan noin 3000 F-35A/B/C/-konetta ympäri maailmaa.

Lisätietoja: www.f35.com