Suhoi Su-22 Turun lentonäytökseen

Puolan ilmavoimien Suhoi Su-22. Kuva: Perttu Karivalo

Turun lentonäytöksessä nähdään hieno harvinaisuus, ellei jopa erikoisuus. Näytökseen näet saapuu Puolan ilmavoimien Suhoi Su-22 rynnäkkökone. Suhoi Su-22 oli aikoinaan Varsovan liiton ensilinjan rynnäkkökone, joka palveli lähes kaikissa Varsovan liiton maissa. Puola on ainoa entisen Varsovan liiton maista, joka lentää edelleen Su-22-kalustolla, nyt osana NATO maiden ilmavoimia.

Neuvostoliitto toimitti Puolalle 110 Su-22 konetta joista ensimmäinen saapui Puolaan 28.8.1986. Käytössä on enää parikymmentä Su-22 konetta. Puolan koneet on modifioitu NATO yhteensopiviksi ja niitä on modernisoitu useasti elinkaaren aikana. Puolalla on yksipaikkaisia Su-22M4 ja kaksipaikkaisia Su-22UM3K koneita. Kaksipaikkaista käytetään ohjaajien koulutukseen.

Puola tulee poistamaan Su-22 kaluston käytöstä hyvin pian, joten Turun päälentonäytös on todennäköisesti konetyypin viimeinen vierailu Suomessa. Turkuun tulee yksipaikkainen Su-22M4 määnäyttelyyn.

Koneen tyyppimerkintä oli Neuvostoliitossa Suhoi Su-17 ja vientiversio oli nimeltään Suhoi Su-22. Ensilennon Suhoi Su-17 lensi 1969 ja se oli tuotannossa vuoteen 1990 asti. Koneen erikoisuus on muuttuvageometrinen siipi eli ns. kääntyvä siipi. Laskussa ja nousussa siivet ovat auki sivuille ja nopeuden kasvaessa supussa. Kääntyväsiipisiä koneita oli mm. Top Gunista tuttu Grumman F-14 Tomcat. Kone pystyy matalalla yliäänilentoon ja korkeammalla 1,6-kertaiseen äänen nopeuteen. Asekuormaan kone ottaa noin 4 000 kg.

Neuvostoliiton ja Varsovan liiton lisäksi Su-22 on palvellut useissa maissa, kuten Angola, Peru, Vietnam, Iran, Irak, Syyria, Libya, Jemen ja Afganistan. Edelleen konetyyppi on aktiivisesti käytössä Vietnamissa ja Iranissa Puolan lisäksi.

Lentonäytös

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023.

Päälentonäytöksessä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa. Päälentonäytöksen järjestää vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. TLK järjesti myös edelliset Turun lentonäytökset 2019, 2015 ja 2011.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta. Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

Lisätietoja: https://airshowturku.fi/