Turun näytökseen Vampire-hävittäjä, Chinook-taitolentoa ja RAF-laskuvarjohyppääjiä

CH-47 Boeing Chinook ZH899 RAF. Kuva: Kyösti Partonen

Turun lentonäytökseen saapuu Suomen ilmavoimien ensimmäinen suihkuhävittäjä, Britannian Royal Air Forcen Falcon-laskuvarjohyppyryhmä sekä Chinook-kuljetushelikopteri.

Royal Air Forcen eli Kuninkaallisten Ilmavoimien kuuluisa Falcons-laskuvarjohyppyryhmä tulee Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Turkuun. Falcons käyttää hyppykoneena suurta Royal Air Forcen Boeing Chinook/kuljetushelikopteria, joka lentää myös sooloesityksen. Kumpikaan ei ole aikaisemmin esiintynyt Suomessa lentonäytöksissä.

Falcons on ainoa sotilaslaskuvarjohyppyryhmä Britanniassa ja yksi harvoista Euroopassa. Se esiintyy vuosittain ympäri Eurooppaa. Falcons -esityksessä on sekä vapaapudotus että näyttävä varjojen varassa muodostelmassa lentämistä, riippuen esityspaikasta ja olosuhteista. Ryhmän kotitukikohta on RAF Brize Norton.

The RAF Chinook Display Teamin kotitukikohta on RAF Odihamin tukikohta Hampshiressä. Suuri Chinook-kuljetushelikopteri voi kuljettaa 55 sotilasta tai 10 tonnia rahtia. Ensilennon Chinook teki jo 21.9.1961 USA:ssa, jossa kone tunnetaan tyyppimerkinnällä CH-47 Chinook. Konetyyppi oli käytössä mm. Falklandin sodassa sekä Argentiinalla että Britannialla. Chinook on edelleen tuotannossa ja sen uusinta versiota on tilannut mm. Saksa. Helikopteria on valmistettu toista tuhatta kappaletta ja sitä käyttää yli 20 maata eri puolilla maailmaa. Chinookin soolo on uskomatonta katseltavaa, kun suuri helikopteri tekee näyttäviä liikkeitä yleisön edessä.

 

Vampire juhlistaa suihkukonelentämisen 70-vuotisjuhlaa

Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkuhävittäjä De Havilland Vampire avitti Ilmavoimat suihkuaikakauteen vuonna 1953. Suihkukonelentämisen 70-vuotista taivalta muistetaan kaksipaikkaisella De Havilland Vampirella Suomen Ilmavoimien tunnuksilla.

Vuonna 1959 valmistunutta, Vampire suihkukonetta lentää Turun Lentokerhon puheenjohtaja, Jyri Mattila, joka on ensimmäinen suomalainen Vampire ohjaaja yli 50-vuoteen.

”On aivan uskomatonta päästä esiintymään Suomessa Vampirella Suomen Ilmavoimien tunnuksilla ja vieläpä Turussa, oman lentokerhon järjestämässä lentonäytöksessä. Vampire siirsi Suomen suihkukoneaikaan, ja istuessani koneen ohjaamoon Vampire suorastaan huokuu tätä historiaa ja tunnen siirtyväni ajassa 70 vuotta taaksepäin suihkukonelentämisen alkuhetkiin Suomessa”, hehkuttaa Mattila.

Suomen Ilmavoimien, ja samalla Suomen, suihkukonekausi alkoi 22.1.1953 kun kolme yksipaikkaista Vampire hävittäjää laskeutui Poriin siirtolennon Britanniasta päätteeksi. Vampire koneiden saapuminen aloitti suomalaisessa ilmailuhistoriassa uuden aikakauden – suihkukonekauden. Turun päälentonäytöksessä nähdäänkin ilmassa Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkukone Vampire, sekä nykyinen monitoimihävittäjä Hornet. Tuleva monitoimihävittäjä F-35 on maanäyttelyssä.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Päälentonäytöksessä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa.

Lisätietoja: https://airshowturku.fi/