Strategista jyrinää: B-1B-pommikoneet Turun lentonäytökseen

U.S. Air Force B-1B Lancer, 34th Expeditionary Bomb Squadron. Kuva: U.S. Air Force / Master Sgt. Nicholas Priest

Ensimmäistä kertaa Suomessa: Yhdysvaltain ilmavoimien upeat raskaat B-1B Lancer -pommikoneet vierailevat Turun lentonäytöksessä. Kaksi mahtavaa ilmestystä suorittaa näytöksessä lauantaina kolme ylilentoa.

Koneen kehitystyö tapahtui 1970 luvulla ja 2,2-kertaiseen äänennopeuteen pystyneen strategisen pommikoneen B-1A:n oli tarkoitus korvata B-52 pommikoneet. Koneen kehitystyö kuitenkin keskeytettiin 1977 Carterin hallinnon toimesta. Reaganin hallinto päätti 1981 jatkaa koneen kehitystyötä, ja kone suunniteltiin osittain uudestaan. Konetta vahvistettiin kantamaan 34 000 kilon asekuorman. Samalla sen tutka, elektroniikka ja muotoilu uusittiin. Koneen tutkassa näkyvyyttä heikennettiin, minkä vuoksi koneen maksiminopeus putosi 1,2-kertaiseen äänennopeuteen. Kone sai tyyppimerkinnän B-1B.

USAF:n taistelukoneista B-1B kantaa suurimman perinteisen asekuorman. Operatiiviseen käyttöön kone tuli 1986 ja sen toimintamatka on yli 11 000 kilometriä, jota voidaan kasvattaa ilmatankkauksella. Koneen miehistössä on kaksi ohjaajaa ja kaksi ase- ja järjestelmäoperaattoria, jotka istuvat vierekkäin kahdessa rivissä koneen ohjaamossa.

B-1B:llä oli ydinasekyky vuoteen 1994, jonka jälkeen koneen ydinasekykyä ei enää ylläpidetty. Koneet modifioitiin perinteisiksi pommikoneiksi 2007 alkuperäisen START sopimuksen mukaisesti. Tämä muutostyö saatiin päätökseen 2011. Muutostyössä koneen rungossa olevat pommikuilut ja aseripustimet modifioitiin sellaisiksi, ettei niihin voi asentaa ydinaseita.

B-1B:n pituus on 44.8 metriä, ja siipien kärkiväli siivet avattuna 41,8 metriä ja siivet supussa 24,1 metriä. Korkeutta koneella on yli 10 metriä. B-1B.ssa on muuttuvageometrinen siipi eli ns. kääntyvä siipi. Ohilennot tapahtuvat sekä siivet auki että supussa.

Turku Airshow

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023.
Päälentonäytöksessä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita,
muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa. Päälentonäytöksen järjestää vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. TLK järjesti myös edelliset Turun lentonäytökset 2019, 2015 ja 2011.

Lisätietoja: https://airshowturku.fi/