Suomalaiset ilmalaivat lentävät jo 12-tuntisia lentoja

Kelluun ilmalaiva lennollaan

Ilmalaivoja valmistava joensuulainen Kelluu Oy on saavuttanut merkittävän virstanpylvään: yhtiön vetykäyttöiset miehittämättömät alukset ovat lentäneet yhtäjaksoisesti jopa 12-tuntisia tarkkailulentoja. Pitkä lentoaika ja päästötön polttoaine voi korvata esimerkiksi sähkölinjojen helikopteritarkastukset ja maatarkkailun maailmanlaajuisesti. Yhtiö on palkannut uuden toimitusjohtajan, Janne Hietalan luotsaamaan kasvua.

– Kelluulla on todella hyvät edellytykset kasvaa maailmanlaajuiseksi, aidosti yhteiskuntaa palvelevaksi yhtiöksi. Autonomiset ilmalaivamme pystyvät lentämään, keräämään ja analysoimaan tietoa esimerkiksi sähköverkkojen kunnosta tai kirjanpainajatoukan tuhoista metsissä tarkemmin ja merkittävästi nopeammin mitä vaihtoehtoiset menetelmät. Tiimimme seuraava tavoite on rakentaa yksittäisten alusten sijaan laivasto ja laajentaa toiminta-aluettamme, kertoo Kelluu Oy:n toimitusjohtajana juuri aloittanut Janne Hietala.

Hietalalla on 18 vuotta kokemusta yrittäjyydestä ja kansainvälisen kasvun rakentamisesta. Hietala on ollut mukana mm. Valamis Group Oy:ssä.

Jouni Lintu keskittyy yhtiössä tutkimus- ja kehitystoimintaan. Operatiivisena johtajana jatkaa Jiri Jormakka.

Yhä pidempiä lentoja

Ilmalaivat ovat lentäneet jo 12-tuntisia lentoja autonomisesti

– Kesän aikana lensimme pitkiä autonomisia asiakaslentoja. Lennot olivat pääasiassa 9-12 tuntisia. Monet paikkakuntalaisista ovatkin huomanneet aluksemme ja ihmetelleet niitä sosiaalisessa mediassa, lento-operaatioista vastaava Jiri Jormakka selvittää Kelluun ilma-aluksien toimintakykyä ja saamaa huomiota.

Kelluun aluksiin voi kytkeä useita sensoreita, tutkaimia ja kameroita keräämään dataa maastosta tai infrastruktuurista.

– Liiketoimintamme nojaa ilmalaivojen autonomisuuteen, pitkään lentoaikaan ja päästöttömyyteen. Aluksemme käyttävät polttoaineenaan vetyä, jolloin lento ei vapauta ilmaan lainkaan hiilidioksidia. Seuraavan sukupolven aluksissa tavoittelemme vieläkin pidempiä lentoaikoja, avaa Jouni Lintu Kelluun ilmalaiva-alusten hyötyjä ja seuraavia kehitysaskelia.

Kelluu Oy rekrytoi ilmalaivainsinöörejä ja ohjelmoijia

Kelluun tiimi on kasvanut yhdeksän henkilön vahvuiseksi. Ilmailun ja tietojenkäsittelyn asiantuntijoista koostuvan ryhmän odotetaan kasvavan tänäkin vuonna. Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja löytyy mm. ilmalaivasähköinsinöörin ja sulautettujen järjestelmien kehittäjän tehtävissä. Suomen kielen osaaminen ei ole vaatimuksena, sillä Kelluun toiminnassa käytetty kieli on englanti.

Infrastruktuurin tarkkailussa on valtavat liiketoimintamahdollisuudet ympäri maailman

Kriittisen infrastruktuurin, eli esimerkiksi sähköverkkojen tarkkailuun ja tarkastamiseen käytetään maailmanlaajuisesti noin 60 miljardia euroa vuodessa. Nykyisin tarkkailu tehdään helikopterilennoilla, akkukäyttöisillä droneilla tai maassa liikkuvilla tarkkailuryhmillä.

– Kelluun ilmalaivat ja tarkkailupalvelut mullistavat infrastruktuurin tarkkailumarkkinan. Kukaan muu maailmassa ei pysty tarkastelemaan infraverkkoja yhtä tehokkaasti ja päästöttömästi. Tällä hetkellä lennämme Itä-Suomen alueella, mutta tavoitteenamme on hyvin nopeasti laajentaa lentoalueemme koko Suomeen ja siitä Pohjois-Eurooppaan, kertaa Janne Hietala yhtiön kasvusuunnitelmaa.

– Varmistimme juuri kahden miljoonan euron kasvurahoituksen. Kelluuta tukevat rahoittajat ja Business Finland luottavat yhtiön kasvukykyyn. Rahoituksen turvin pystymme rakentamaan suuremman laivaston, palkkaamaan lisää henkilöstöä ja kehittämään aluksiamme entistä paremmiksi. Meihin kannattaa olla yhteydessä nyt, mikäli ilmatarkastukset ovat ajankohtaisia, jatkaa Hietala.

Kelluu Oy kehittää ja valmistaa pienikokoisia, itseohjautuvia ja vetyteknologiaan pohjaavia ilmalaivoja Pohjois-Euroopan ainoassa ilmalaivatehtaassa ja tuotekehityslaboratoriossa Joensuun Reijolassa. Äärimmäisen pitkän lentoajan ansiosta Kelluun ilmalaivoja voidaan hyödyntää tiedonkeruuseen pitkien matkojen päästä tehokkaasti ja päästöttömästi. Kelluun ilmalaivoja ja tarkkailupalveluita on hyödynnetty tähän mennessä sähkölinjojen kunnon valvonnassa ja metsätuhojen arvioinnissa.

Lisätietoja: www.kelluu.com