Pienet lentokentät koordinoivat tulevaisuutta yhdessä

Pyhtään lentokenttä - Helsinki-East Aerodrome

Suomen alueelliset lentokenttäpaikkakunnat kokoontuivat äskettäin saman pöydän ääreen tarkoituksenaan tehostaa yhteistä edunvalvontaa ja kutsua valtiovalta mukaan lentokenttien kehittämiseen. Etäkokous järjestettiin Pyhtään kunnanjohtajan Terhi Lindholmin aloitteesta, ja tapaamisessa todettiin, että edunvalvontaa on syytä tiivistää.

– Keskustelussa kävi hyvin ilmi, että paikkakunnilla on sekä yhteisiä että erilaisia tavoitteita. Akuutein huoli on niillä paikkakunnilla, joiden lentotoiminta on uhattuna. Toisaalta keskustelussa korostuivat tulevaisuuden sähköisen ja digitaalisen ilmailun vaatimukset. Toive on, ettei lyhyen ajan säästöpaineissa lakkauteta yhtään kenttää, jolle on pian taas käyttöä, sanoo Pyhtään kunnanjohtaja Terhi Lindholm.

Pyhtään lentokentälle on vastikään sijoittunut LIFT-tutkimuskeskus, jonka puitteissa suunnitellaan tulevaisuuden ratkaisuja kotimaan ilmaliikenteen tarpeisiin.

Tavoitteet seuraavaan hallitusohjelmaan

Lentokenttäpaikkakuntien tavoitteena on saada kirjaus lentokenttien kehittämisestä seuraavaan hallitusohjelmaan. Ensitapaamisessa mukana oli lentopaikkakuntia ympäri maata Enontekiötä ja Inaria myöten. Pyhtää sai keskustelussa valtuudet koordinoida lentopaikkaverkoston jatkotoimia. Samalla sovittiin, että Pyhtää on välittömästi yhteydessä liikenne- ja viestintäministeriöön, jotta keskustelu ilmaliikenteen tulevasta rakenteesta saadaan käyntiin vielä tämän hallituskauden aikana. Verkoston seuraava tapaaminen sovittiin marraskuulle.