Eurofighter päivittyy HX-aikataulussa – koneeseen tehokkaammat aseet ja moottorit

Eurofighter Typhoon - kuva: BAe Systems.

Eurofighter Typhoon -monitoimihävittäjän kehitystyö jatkuu mittavasti nykyisestäänkin. Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, EUROJET Turbo GmbH ja NETMA (NATO:n Eurofighterin ja Tornadon kehitysyhtiö) ovat allekirjoittaneet sopimukset yhteensä 53,7 miljoonan euron arvoisesta investoinnista Eurofighterin kehityspotentiaalin selvitystyöhön.

Sopimus kattaa pitkällä aikavälillä kehitettävien ominaisuuksien selvitystyötä Eurofighter-koneeseen ja EJ200-moottoriin. Koneen osalta selvitysprojekti kestää 19 kuukautta ja moottorin osien osalta 9 kuukautta. Tavoitteena on kehittää asejärjestelmien infrastruktuuria ja moottoria siten, että Eurofighterin operatiivinen tehokkuus paranee ja sekä koneen taistelukyky että käytettävyys säilyvät tulevina vuosikymmeninä.

Kehityssopimusten myötä koneen kehityspotentiaalia tutkitaan pitkäjänteisesti monilla eri alueilla. Näitä ovat muun muassa:

  • Tehtäviä tukeva järjestelmäarkkitehtuuri: tavoitteena lisätä kykyä tuottaa, välittää ja hyödyntää lisääntyvää digitaalista tietoa, sekä koneessa (kehittyneet monispektriset sensorit) että koneen ulkopuolella (tehokkaat taktiset datalinkit), ja varmistaa että kone kykenee torjumaan tulevaisuuden kyberuhkia. Tämä vahvistaa Eurofighterin elektronisen sodankäynnin kyvykkyyksiä ja kykyä toimia tulevaisuuden monimutkaisessa ja epävarmassa taisteluympäristössä.
  • Ihmisen ja koneen välinen käyttöliittymä: parannetut ohjaamon näytöt ja hallintalaitteet mahdollistavat yhä vaativampien tehtävien suorittamisen sekä yhteistoiminnan ilmassa, maalla ja merellä.
  • Operatiivinen joustavuus: Uudet joustavat virta- ja jäähdytysteknologiat sekä kehittyneempien aseiden integraatio mahdollistavat lentämisen useammilla tehtäväkokoonpanoilla.
  • Moottorin suorituskyky: EJ200-moottorissa kehitetään neljää eri osa-aluetta; pidennetään osien elinkaarta, parannetaan työntövoimaa, selviytymiskykyä sekä hallintajärjestelmiä.

Eurofighter

Eurofighter Typhoon on ehdokas Suomen Hornetien suorituskyvyn korvaamishankkeessa. Iso-Britannia edustaa eurooppalaisia kumppaneita ja tarjoaa Eurofighteria Suomelle HX-hankkeessa. Eurofightereita on tällä hetkellä Euroopassa palveluskäytössä lähes 500 kappaletta muun muassa Espanjan, Iso-Britannian, Italian ja Saksan ilmavoimissa.

Lisätietoja: www.eurofighterfinland.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *